Швейцария запазва банковата тайна

Президентът и финансов министър наШвейцария Нанс-Родолф Мерц заяви, че банковата тайна няма да бъде вдигната, въпреки международния натиск и за засилване на прозрачността в банковия сектор, предават световните агенции.
Швейцарският президент потвърди, обаче, че ще бъде засилено международното сътрудничество, какъвто ангажимент неговата страна пое още след като най-голямата швейцарска банка UBS се съгласи да изплати на САЩ глоба в размер на 780 милиона долара заради оказани услуги на американски гражданис неясен произход на доходите.
Швейцария вечепостигна споразумениясъс САЩ,Норвегия, Франция, Дания и Мексико за избягване на двойното данъчно облагане. Финансовото министерство на алпийската република се надява да подпише още поне 12 подобни споразумения до края на 2009 г., за да бъде извадена страната от “черния“ списък на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).
Индикации за запазване строгостта на банковата тайна имаше още в началото на март, когато финансовите министри на Австрия, Люксембург и Швейцария се срещнаха в Люксембург, за да обсъдят какви са възможностите страните им да не бъдат включени в черния списък на “данъчните оазиси“.
Официални говорители на трите държави тогава заявиха, че правителствата са разочаровани от поведената дискусия за т. нар. “данъчен рай“, без да са уточнени критериите и без да е дадено определение за “данъчен рай“. Представители на трите държави поискаха да бъдат включени в дискусиите по определяне същността на данъчните оазиси, за да имат шанс да изразят позициите си.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *