Швейцария може да пренареди световната парична система

За пореденпътреферендум в Швейцария предизвиква смут в цяла Европа. Този път обаче жителите на Конфедерацията може дори да предизвикат земетресение, което да разтърси международната парична система. Възможната причина за такова сътресение е предстоящата златна инициатива на страната, пише в свой анализ Die Welt.

Под мотото „Спасете нашето швейцарско злато“ швейцарците са призовани на 30-и ноември да гласуват за това дали франкът трябва отново да стане базирана на златото валута. Първите социологически прогнози показват, че е твърде възможно инициативата да получи мнозинство от гласовете.

Исканията на инициаторите са сложни за изпълнение и може да докарат безсънни нощи на много парични надзори в и извън Конфедерацията. Популярната инициатива призовава не само за това Швейцарската национална банка (SNB) да преустанови продажбата на благородния метал, както го правеше в миналото, но също така гласи, че националните златни резерви ще се съхраняват в бъдеще само на територията на страната.

Още по-обширно и деликатно обаче е третото изискване на инициативата – „делът на златото от активите на Националната банка трябва да бъде най-малко 20 процента!“ Под „активи“ се разбират преди всичко валутните резерви на Националната банка.

Според последните актуални данни валутните резерви на Националната банка са за около 500 млрд. долара. Златото в момента покрива по-малко от осем на сто от тези резерви. За да се постигне покритие от една пета, швейцарските парични власти ще трябва купят според текущото състояние около 1 500 тона от ценния метал.

Според американската агенция за геоложки проучвания US Geological Survey годишното производство на метала в момента възлиза на почти 2 800 тона. Дори ако швейцарците си дадат срок от пет години за постигане на 20-процентовата цел, това би предизвикало сериозно търсене на златото, което би възлизало на приблизително една десета от годишното производство.

По този начин положителен вот в Швейцария би имал сериозни последици не само за швейцарската парична политика, но и за глобалните пазари на суровините и международната парична система.

„Ако инициативата бъде прокарана, това би повишило цената на златото вероятно с десет до 15 процента нагоре“, смята Фолкер Хелмайер, главен икономист в Bremer Landesbank. Но според него еднократният скок на цените не би било решаващ. „Вотът ще промени фундаментално пазарната психология. Вместо доскорошното отрицателно пазарno настроение, ще имаме положително“.

През изминалото десетилетие SNB е сред най-големите продавачи на злато – общо 1 550 тона от жълтия метал са продали централните банкери на страната, за да инвестират получените пари главно в американски държавни облигации. Особено дразнещ за швейцарците е фактът, че от днешна гледна точка тази сделка не е печеливша.

Ако швейцарската централна банка принадлежеше дълго сред най-големите притежатели на традиционната валута, то тя сега е седмата сред собствениците на злато. Според Международния валутен фонд (МВФ) SNB е натрупала 1 040 тона с текущата пазарна стойност от малко над 40 млрд. долара (32 млрд. евро).

Големите развиващи се икономики на Китай и Русия междувременно надминаха Швейцария по отношение на собствеността на злато. Но не само SNB, Bank of England и германската Bundesbank също са намалили своите златни резерви през последните 20 години. Ако швейцарската централна банка стане първата западна централна банка, която след много години започне отново да повишава резервите си, това би бил много важен сигнал за всички.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *