Швейцария ограничава достъпа на българи и румънци до пазара на труда

Швейцария ще ограничи достъпа на български и румънски граждани до пазара на труда за следващите 12 месеца. Това става ясно от съобщение, публикувано на сайта на Министерството на външните работи на България.

Правителството на Швейцария е взело решение за по-строго следене на броя на издаваните нови дългосрочни разрешителни за работа за български и румънски граждани след 1 юни 2017 г. за срок от една година.

Според министерството това решение е временна мярка и няма да засегне издадените до момента дългосрочни разрешителни, както и краткосрочните разрешителни за работа.

Българските и румънските граждани получиха пълен достъп до пазара на труда в Швейцария през май 2016 г., като бяха изравнени по статут с гражданите от останалите страни-членки на Европейския съюз след изтичане на преходния период по Споразумението за свободно движение на хора, припомнят от МВнР. То дава възможност на швейцарското правителство да налага временни мерки за намаляване на броя на разрешителните за работа за държави членки, ако прецени, че има натиск върху пазара на труда.

Решението влиза в сила от юни 2017 г. и се отнася само до разрешителните от категория „В“ (за дългосрочно пребиваване), без да се засяга категория „L“, отнасяща се до краткосрочните разрешителни за една година.

Вицепремиерът по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева е разговаряла с държавния секретар в Департамента по външни отношения на Швейцария Паскал Баерисвил, която е отбелязала, че решението е стандартна процедура с ограничен обхват и срок и не е дискриминационна мярка спрямо българските и румънските граждани, информира investor.bg.

От външно министерство припомнят, че Швейцария взе решение за въвеждане на подобни мерки относно разрешителните за работа през 2012 г. спрямо 8 нови страни-членки на ЕС от първата вълна на разширяване, а през 2013 г. разшири действието им и за други 17 страни-членки на ЕС.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *