Швейцария с рекордно висок търговски излишък през юни

Швейцарската икономика отбелязва търговски излишък от 2,41 млрд. швейцарски франка (2,37 млрд. долара) през юни в сравнение с 1,87 млрд. франка през предходния месец, информира агенция Bloomberg. Основна причина за това са по-бързите темпове на спад на вноса на стоки и услуги съпоставен с износа, съответно 2% при импорта и 1,8 на сто при експорта.
Спадът на износа е провокиран от увеличената стойност на швейцарския франк спрямо долара (с 11%) и с 2% – спрямо еврото, което оскъпява продуктите на швейцарската химическа и машиностроителна промишленост за външнотърговските партньори. За първото полугодие на 2008 година експортът на машини и електроника се е свил с 2,2%, а на химически продукти с 8,8%.
В същото време в Швейцария е регистрирано и по-ниското потребителско търсене на чуждестранни стоки, което ограничава размера на вноса. Импортът на стоки свързани с домакинството е паднал с 11% за юни, а покупките на офис оборудване – с 5%.
Местните анализатори предвиждат годишният икономически ръст да не надвиши 2 % през тази година, или спад в сравнение с 3,1% ръст за 2007 година.
econ.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *