Швейцарската група LEM удвоява производството си в България

Швейцарската група LEM, която преди четири години откри в София завод за електронни компоненти и измервателни уреди за роботи и влакове, ще удвои производството до пет години.

Проектът е започнал преди няколко месеца, като до края на годината помещенията ще са готови, а оборудването ще се монтира поетапно след това. До 2022 г. персоналът трябва да нарасне от 300 до 500 души, а целта е 30% от оборота на групата, който за последната финансова година е 265 млн. швейцарски франка (228 млн. евро по сегашен курс), да се реализира в България. Това прави план за бизнес тук от над 68 млн. евро годишно при приходи за 2016 г. на българското дружество от 20 млн. евро. Успоредно с това компанията, която работи в страната чрез местното дружество „ЛЕМ България“, активно разширява и развойния си екип, който вече прави и изцяло нови разработки.

Допълнителна инвестиция

Предприятието се намира в столичния квартал „Надежда“, където „ЛЕМ България“ държи помещения под наем. Швейцарската компания започна бизнес в България през 2013 г. с 40 служители, като прехвърли част от производството от Швейцария заради по-ниските разходи тук. Първоначалната инвестиция тогава беше 2 млн. швейцарски франка, като сумата не включваше преместените машини.

За разширението сега ще бъдат вложени нови 1.6 млн. швейцарски франка само в строежа. По думите на управителя на българското дружество Анелия Пергот инвестицията в машини и хора ще е много повече, но от компанията не уточняват колко. Освен в България и Швейцария LEM има производствени мощности също в Япония и Китай. Развойната дейност е съсредоточена в Женева, а отскоро компанията има център и в Лион (Франция).

Проектът в София включва удвояване на производствената част и утрояване на складовите помещения, така че те да могат да се ползват за всички материали и за изходната продукция на предприятието. Ще бъде разширена и офисната част, за да поеме растящата нужда от инженери и от служители в центъра за споделени финансови и HR услуги, които българската компания извършва за цялата група, уточни Пергот.

Производствената част се очаква да е готова до края на ноември, а в началото на януари ще бъдат приключени и складовете. В момента вървят два успоредни процеса – на преместване на линии от единия етаж на другия и на вкарване на нови линии от Женева. Оборудването ще се монтира постепенно до 2022 г.

И нови продукти

Швейцарската група произвежда продукти, които се използват за измерване на много високи токове и напрежения. Това става чрез индуктивно преобразуване на тока до ниски стойности, които могат да се измерят с много висока точност. Продуктите имат няколко сфери на приложение – в индустрията (основно роботи), във влакове, в медицински уреди и в автомобилната промишленост. Българският завод работи основно за влакове и за роботи, а голяма част от продукцията се продава в Япония, но и на много други места по света, където клиентите й имат заводи. Сред тях са компании като японската Fanuc, която произвежда роботи, ABB, Schneider и General Electric.

„В резултат на разширението ще има повишаване на обемите в една част от продуктите, т.е. ще се увеличи капацитетът, но заедно с това ще вкараме и нови продукти“, каза Пергот. „Целта на проекта е да позволи обемът на продукция да се удвои до пет години и така да правим 30% от общия оборот на цялата фирма“, добави тя. По думите й едно от предимствата на България е, че има много добри местни доставчици, така че компанията на практика купува голяма част от основните си материали от производители в страната. В момента в предприятието работят 300 души, като 200 са в производството, а останалите 100 са инженери и администрация. До пет години броят им ще достигне 500.

Развойна дейност

Компанията има и развоен отдел, който по думите на Пергот е един от най-бързо развиващите се. Досега работата му е била основно да прави поддръжка на съществуващите продукти, които се трансферират, и да създава техни производни. В момента обаче екипът започва разработка и на изцяло нови продукти. „Сега в това звено са 12 инженери, но тенденцията е то да расте, като засега със сигурност много бързо трябва да стане 20 души“, каза Пергот. За целта компанията търси електронни, механични и тестови инженери по най-различни канали, включително чрез реклама в метрото и контакти в университетите.

Един от интересните проекти на развойния екип е разработването на нови роботизирани системи. Те се проектират от инженерите на „ЛЕМ България“, а самите инсталации се произвеждат от български компании. „Наричаме ги „коботи“, защото не са пълни роботи, а заместват част от операциите и ръчния труд“, обясни Пергот. По думите й това поставя българския екип на много по-високо ниво в рамките на групата.

Растящ бизнес

Приходите на „ЛЕМ България“ постоянно растат през годините, като само миналата година се повишават с над 40%, а печалбата скача почти три пъти. „Очакванията за тази година са оборотът отново да се увеличи“, каза Пергот, но не посочи конкретно число, информира в.Капитал.

Резултатите на швейцарската група също показват нарастващи продажби. За първата половина на финансовата 2017/2018 г., която приключва в края на септември, LEM отчита 15% ръст на приходите на годишна база до 152.2 млн. швейцарски франка. Нетната печалба се увеличава с 20% до 26.5 млн. швейцарски франка. От отчета на компанията става ясно, че за ръста са допринесли всичките сфери на дейност с изключение на конвенционалните автомобили, където има спад. В същото време продажбите на продукти за електрически автомобили са скочили с 63%.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *