Швейцарската CCI обяви, че може да намери парите на КТБ

Разследващата финансови операции швейцарска компания ССI обяви в понеделник, че е способна да открие изчезналите 4.2 млрд. лв. от „Корпоративна търговска банка“, чиято лиценз бе отнет миналата седмица от Българската народна банка, а Софийският градски съд започна производство по обявяването й в несъстоятелност. Тя обаче допълни, че не може да сключи договор за проучването на транзакциите на „Корпоративна търговска банка“ с политическа партия, каквато е „Другата България“, чийто председател Божидар Томалевски преди ден обясни как през настоящата седмица неговата политическа сила ще сключи такъв договор.

CCI даде знак, че е готова да бъде наета от БНБ или Фонда за гарантиране на влоговете в банките за извършването на такова разследване в КТБ, за което вече била извършила предварително проучване проучване. Компанията заявява още, че е способна да проследи транзакциите на КТБ, включително в офшорни зони или фиктивни финансови институции и да изготви препоръки как да бъдат върнати в банката източените около 4 млрд. лв. от КТБ.

В писмо, подписано от Амит Щайнхарт, вицепрезидент по научните изследвания и член на Борда на директорите на CCI AG, изпратено до медиите в понеделник, се посочва, че въобще не е бил обсъждан договор с партията на Томалевски и изявлението му за неговото подписване не е обсъждан с представителя на компанията в България – адвокат Александър Пелев.

„В дългогодишната си практика на частна разследваща компания винаги сме провеждали нашите проучвания при спазване на абсолютна поверителност и безкомпромисни професионални стандарти. Основен наш принцип е, че CCI AG при никакви обстоятелства не приема и не изпълнява ангажименти на политически субекти и партии. Наред с това, установяването на вината за извършването и поръчителството на фалита на КТБ е в предмета на дейност на официалните институции на Република България“, пише Щайнхарт.

Той припомня, че на пресконференция миналия вторник Пелев е заявил, че СCI AG е в процес на предварително проучване на казуса „КТБ“ и едва след като то приключи ще реши дали да се ангажира със случая.

{C}{C}

Фирмата, за която Томалевски обяви, че е създадена от бивши служители на тайните служби на Израел и САЩ, отново посочва, че би могла да сключи договор с организация, упълномощена от вложители в банката, но партия „Другата България“ не може да е страна по контракта.

Компанията допълва, че следи внимателно развитието на случая „КТБ” и предстоящите действия на БНБ и Фонда за гарантиране на влоговете в банките за избор на международна разследваща компания.

„На база на досега събраната информация и предварителното проучване на казуса сме уверени, че можем с успех да разследваме финансовите операции, довели КТБ до сегашното й състояние. Специфичните методи на CCI AG и опитът на нашите експерти ни позволяват да проследим движението на парите на вложителите в и извън България, включително и ако са прехвърлени на трети лица, в офшорни зони или на фиктивни финансови институции. При ангажимент на CCI AG по случая ще бъде изготвен доклад за местонахождението на активите и препоръки за действията, с които да бъдат възстановени възможно най-голяма част от тях“, завършва писмото си Щайнхарт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *