Швейцарските банки използват кризата за попълване на портфейлите си

Частните швейцарски банки обърнаха глобалната финансова криза в своя полза, използвайки ситуацията на световните пазари за попълване на портфейлите си с проблемни активи на чужди компании, писа агенция „Блумбърг“.
Основаната преди 120 години в Цюрих Julius Baer Group Ltd през миналата седмица се съгласи да купи швейцарското подразделение за управление на активи на състоятелни лица на водещата холандска финансова и застрахователна група ING Groep NV.
Това стана само шест дни, след като Vontobel Holding AG завърши придобиването на местния бизнес на германския кредитор Commerzbank AG. Ръководството на Julius Baer разчита за сметка на тази сделка да удвои обема на операциите си в Женева, както да укрепи позициите си в Централна и Източна Европа. Според агенцията във финансовия сектор следва да се очаква серия от придобивания.
Международните банки, спасени от фалит с помощта на парите на данъкоплатците все още се нуждаят спешно от свеж капитал. Допълнително страните, притежаващи дялове в проблемните кредитни дружества, се стремят да избегнат привързването към швейцарската банкова тайна, коментира партньорът в Zurich at Booz & Co. Карлос Аман, който публикува обширен анализ за бъдещето на швейцарския банков сектор през март тази година. „Ще станем свидетели на вълна от придобивания. Правителствата не могат да оказват натиск върху Швейцария, де факто притежавайки тук частни банки“, – разсъждава Аман.
Втората по активи банка в страната Credit Suisse Group AG вижда „огромни възможности“ за придобиването на частни банкови активи в Швейцария, заяви наскоро шефът й Брейди Дугън. Основният проблем е определянето на стойността на клиентските активи, чиято стойност беше подкопана вследствие на сътрудничеството на правителството на Швейцария с борците срещу неплащане на данъци.
Базираните в страната частни банки, чиито компании-майки получиха в страните си помощ от властите срещу дялове, включват дружества като RBS Coutts, управляваща активи за 45,8 млрд. франка, швейцарските подразделения на Lloyds TSB Bank Plc (25,9 млрд. франка) и Citibank (20,9 млрд. франка).

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *