Швейцарските крави включени в „операция охлюв“

Около 150 трактора участваха в „операция охлюв“ в центъра на Лозана в неделя, протестирайки срещу цените на млякото, които според швейцарските млекопроизводители задушават отрасъла.

Това съобщи Франс прес, позовавайки се на швейцарския селскостопански профсъюз Юнитер. Около 150 земеделски машини се придвижиха до гарата в Лозана със скорост от 3-4 км/час, затруднявайки движението, посочи представител на синдиката.
Целта на операцията е да информираме населението за положението на швейцарските производители, които подобно на германските и френските си колеги са принудени да продават мляко на цени под производствените си разходи, подчерта той.
Литър мляко сега се продава за 55 швейцарски сантима, докато себестойността му възлиза на 1 франк (0,65 евро) на литър. Причина за това според Юнитер е свръхпроизводството от 5 до 8 процента спрямо търсенето, до което се е стигнало след премахването от 1 май на квотите в Швейцария.
Вчера френски и германски млекопроизводители вече предприеха протести срещу цените на млякото. Асоциация от немскоезична Швейцария призова към стачни действия, но синдикатът Юнитер, който също подкрепя европейското движение, предпочита по-умерени действия.
Движението ни се разширява и ако до няколко дни няма резултат, акциите ни ще станат по-сериозни, предупреди при все това представителят на профсъюза.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *