Швейцарският франк се сгромоляса, еврото отслабна

Междувременно еврото се опитваше да се стабилизира срещу долара при продължаващите опасения в еврозоната, които се изместиха от Гърция към Италия.
Швейцарският франк се понижи срещу всички валути в понеделник, когато официални представители на централната банка предупредиха за предстоящи нови действия, които ще понижат стойността на валутата. През септември Швейцарската национална банка ограничи валутата до нива не по-ниски от 1.20 срещу еврото и се зарече да отбранява това ниво с всички необходими средства. В резултат на това дори нестабилното евро отбеляза най-голямото си дневно покачване срещу франка за последните два месеца. Котировките в евро/франк бяха 1.24, а растежът в понеделник  – 1.6 процента. Доларът премина над нивата от 0.90 срещу франка за първи път през последните две седмици.
Единната валута обаче едва удържаше настъплението на зелените пари и завърши на 1.3767 при затваряне в петък на 1.3773. В един момент обаче еврото спадна до 1.3679, но все пак остана в рейнджа от миналата седмица между 1.3608 и 1.3866. Това пък постави доларовия индекс в тесните граници от 76.574 и 77.676. В края на вчерашния ден той завърши на 76.978. Устойчивостта на еврото беше отново основна тема на пазарите, които бяха озадачени от липсата на по-голям спад при положение, че разходите на Италия по заемането на пари достигнаха най-високи нива след 1997 година, които на всичкото отгоре трудно ще бъдат удържани.
Според дилърите, пострадалите сериозно мечки на пазара в края на октомври, когато единната валута изригна над 1.42, са все още предпазливи при заемането на големи къси позиции. Натискът върху еврото обаче нараства. Страхът от нарастващата доходност по италианските ценни книжа и политическата нестабилност в страната могат да доведат до сериозни неприятности за третата по големина европейска икономика, която е считана за прекалено голяма, за да бъде оставена да се провали. Заплахата за валутните пазари е очевидна. Става дума за държава, чийто растеж на БВП последно беше само 1.8%, а дълга й е в размер на 120% от БВП. Такава икономика не може дълго да удържи изплащане на доходност от 6.5% по облигациите си.
Съдбата на еврото ще се реши от това кой ще углави новото гръцко правителство, как ще протече италианския вот и дали той ще доведе до промени в правителството. Напрежението се покачва независимо, че засега това е видимо само на пазара на облигациите. Представителят на ЕЦБ Юрген Старк се опита да омаловажи сериозността на ситуацията като заяви, че очаква край на кризата в еврозоната през следващата година, тъй като политиците вече осъзнават нуждата от болезнени действия.
Гръцкото правителство днес ще проведе извънредно заседание. Основните партии провеждат разговори относно новия министър-председател, който трябва да углави коалиция както беше съгласувано късно в неделя.
При липсата на сериозни движения на трите основни валути, високодоходните валути също не правят изключение и се търгуват в познатите рейнджове. Австралийският долар е на 1.0370 срещу американския си съименик след като ралито от 0.9388 до 1.0753 се изчерпа.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *