Швейцарски банки против ограничаването на имиграцията в страната

Швейцарски банки и представители на бизнеса се обявиха против идеята за ограничаване на имиграцията в страната. Очаква се идния месец да се проведе референдум, на който швейцарците ще трябва да решат дали да бъдат наложени мерки за редуциране на броя на гражданите от други европейски държави, живеещи там.

Представителите на бизнеса са силно притеснени, че подобни ограничения биха оказали силно негативно влияния върху икономиката на Швейцария. Референдумът е насрочен за 30 ноември. Той е организиран по инициатива на групата Екпоп, от която настояват броят на чужденците, работещи в страната, да бъде ограничен до 0,2% от населението или 16 000 души на година, съобщава iNews.

„Ясно е, че инициативата на Екопоп ще бъде истинска катастрофа за страната“, коментира шефът на фармацевтичната компания Roche Северин Шван.

„Швейцария трябва да застане зад принципите на надеждността, отвореността и иновациите“, добави Шван. По неговите думи има голяма опасност след референдума държавата да бъде изолирана от цяла Европа.

“Ако отговорът на допитването до народа е „да“ в рамките на няколко години страната ще изпита остър недостиг на работна ръка в редица сфери”, посочва Хайнц Карер, който е председател на Икономическото бизнес лоби на Швейцария.

От своя страна банкерите също се обявиха против ограничаването на имиграцията. От UBS and Credit Suisse посочват, че разчитат силно на чуждестранни работници, като 25% от персоналът им е от страни членки на ЕС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *