Швейцарски скептицизъм за българските работници

Сериозната конкуренция на вътрешния пазар по време на рецесия създава скептицизъм за отварянето на швейцарския трудов пазар за българи и румънци, каза в интервю за „Хоризонт“ Иван Перен, заместник-председател на швейцарската народна партия.
В неделя в страната трябва да се проведе референдум, на който да се реши именно този въпрос. Дори швейцарците да кажат „да“, ограничителен режим ще има няколко години, предаде БНР.
„По принцип ние констатираме, че свободното придвижване започва да създава проблеми и те ще се увеличават с разширяването на ЕС. Ние смятаме, че има голяма разлика в икономическия стандарт между България и Румъния и този в Швейцария. Това създава предпоставки за засилен интерес на граждани от тези страни да работят у нас. Ние сме 7 милиона. Очевидно е, че конкуренцията на трудовия пазар започва да се усеща, особено във време на финансова криза. Тази конкуренция на евтина работна ръка е непосилна за швейцарците. Мисля, че периодът на рецесия, който ни очаква, не е най-подходящото време да отваряме границите си. Наистина, за съжаление, това е реакция на протекционизъм и егоизъм, но е нормално всяка държава в крайна сметка да работи първо в интерес на собствените си граждани“, заяви Иван Перен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *