Швейцарското правителство вдигна икономическите си прогнози

Швейцарското правителство вдигна прогнозата си за икономиката на страната през следващата година, като вече очаква растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) от 0,7 на сто вместо досегашните 0,4 на сто. Същинското възстановяване на швейцарската икономика обаче ще започне чак през 2011 г., когато се очаква БВП да нарасне с 2% на годишна база, предаде Ройтерс.
Държавният секретариат по икономическите въпроси в Швейцария (SECO) очаква още, че икономиката на страната ще се свие с 1,6 на сто до края на 2009 г., което е по-малко от прогнозирания през септември спад от 1,7 на сто. Ако прогнозата действително се сбъдне, това ще се превърне в най-голямото годишно понижение на БВП на Швейцария за последните 30 години.
Средногодишната инфлация в Швейцария се очаква да възлезе на 0,8% през следващата година и на 0,7% през 20011 г. До края на тази година цените на потребителските стоки в страната ще се понижат с 0,5 на сто спрямо предишната. Швейцарската централна банка на свой ред прогнозира инфлация от 0,5% през следващата година и от 0,9% през 2011 година.
Днес стана ясно още, че швейцарската индустрия е нараснала осем пъти повече от очакваното с 3,4% през третото тримесечие спрямо предходното, когато също отчете ръст от 3,4%. В сравнение с третото тримесечие на 2008 г. обаче производството на мините, фабриките и компаниите за комунални услуги се е свило с 6,7%, а продажбите са намалели с 8,4 на сто.
Рецесията в Швейцария приключи през третото тримесечие, когато икономиката на страната нарасна с 0,3 на сто спрямо предишните три месеца главно благодарение на износа, потребителските разходи и инвестициите в жилищния сектор. Според централната банка брутният вътрешен продукт ще се увеличи с 0,5%-1% през 2010 г., след като се свие с 1,5% през тази.
Централната банка на Швейцария реши да спре да изкупува корпоративни облигации, деноминирани в швейцарски франкове, през миналата седмица. Стойността на тримесечния Libor по заемите в швейцарски франкове обаче остана на ниво 0,25 на сто, като част от мерките на Швейцарската централна банка да продължи да стимулира икономическия растеж на страната.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *