Швейцарците минават границите, за да пазаруват по-изгодно

Швейцарският франк поскъпна с 18 процента спрямо еврото през последните 12 месеца, тъй като инвеститорите купиха милиарди франкове, смятани за спасително убежище от акции и облигации, чиито стойности пострадаха от финансовите кризи в САЩ и Европа.
Цените на стоките в Швейцария бяха по-високи и преди в сравнение с цените в Европа заради процъфтяващата швейцарска икономика. Сега цените са космически, което спъва туризма, намалява износа и кара стотици хиляди швейцарци да минават границата с Франция, Германия, Италия и Австрия, за да пазаруват по-изгодно.
Цюрихският вестник „Тагес Анцайгер“ наскоро публикува данни, че печка на ИКЕА (IKEA) за 1299 франка (1114 евро, 1610 долара), струва 130 процента по-малко в Германия. Дезодорант за 5,90 франка (5,14 евро, 7,40 долара) струва 174 процента по-скъпо в Швейцария, детска седалка за кола струва 239 франка (208,5 евро, 301,4 долара) и е по-скъпа с 121 процента.
Около половин милион швейцарци в страна с население 7,8 милиона души преминават границата поне един път месечно, за да пазаруват по-евтино, което струва на икономиката близо 3 милиарда франка (3,86 милиарда долара) годишно, посочи Томас Рудолф, преподавател по маркетинг и мениджмънт в университета „Сен Гален“.
Това е горчив урок по взаимосвързаността на европейската икономика за страна, която гордо отхвърли влизането в ЕС. Големият износ, ниската безработица, умереният правителствен дълг запазиха швейцарската икономика силна, след като се възстанови от кризата през 2009 година, особено на фона на европейските си съседи, които се борят с големи държавни дългове, подкопали доверието на техните фондови пазари и възможността за изплащане на държавните облигации.
Женева и Цюрих непрекъснато са класирани сред най-скъпите градове в света, а Международният валутен фонд (МВФ) постави швейцарската икономика на 19-о място в света с брутен вътрешен продукт (БВП) над 487 милиарда франка (626 милиарда долара).
Швейцария поддържа отворени граници със съседите си и над 2 милиона души живеят близо до границата. Тъй като швейцарците са извън ЕС, те получават обратно данъка добавена стойност (ДДС) от 19-20 процента, който са платили в германските, френските,  италианските и австрийските магазини. На тях им е изгодно дори след като са платили 8 процента ДДС, който Швейцария изисква да бъде платен за стоки, купени извън страната.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *