Швеция тества национална електронна валута

Централната банка на Швеция тества техническо решение за национална цифрова валута – електронна крона. Това е пилотен проект с продължителност една година, базиран на блокчейн технология, съобщиха от финансовата институция.

Швеция може да стане една от първите страни с национална цифрова валута
(снимка: CC0 Public Domain)

Партньор на Riksbank в проекта е компанията Accenture, а техническото решение ще стъпи на Distributed Ledger Technology (DLT), известна още като блокчейн. Целта е „създаване на цифрова крона в изолирана тестова среда, която ще бъде проста и удобна за потребителя” и „разширяване на познанията на банката за цифровата крона”.

Резултат с изображение за „стокхолм“

Предполага се, че електронната крона може да допълва обичайните пари. Тя трябва да е проста и лесна за използване от потребителите, както и да отговаря на критичните изисквания за сигурност и бързодействие на операциите.

За да проверят дали цифровата крона отговаря на тези изисквания, експертите ще оценят техническото решение в тестова среда, в която участниците – обикновени потребители и банки – ще бъдат компютърни модели.

Резултат с изображение за „стокхолм“

Потребителите, симулирани в тестова среда, ще могат да съхраняват електронни крони в цифров портфейл, да извършват плащания, да захранват сметки и да теглят средства чрез мобилно приложение. Те също така ще могат да извършват плащания с помощта на носими устройства.

Резултат с изображение за „стокхолм криптовалута“

Пилотният проект ще продължи една година – до края на февруари 2021 г., с възможност за разширяване и по-нататъшно разработване на техническото решение. Riksbank пояснява, че все още не е взела решение за издаване на електронна крона и не е избрала съответната технология.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *