Шест банки в топ 10 на компаниите с най-големи приходи

Шест банки попадат в топ 10 на компаниите с най-големи приходи за 2015 г. Това става ясно от писмен отговор на министъра на финансите в оставка Владислав Горанов на въпрос на депутатите Петър Славов и Мартин Димитров от Реформаторския блок и Методи Андреев от ГЕРБ.

В топ 10 на компаниите с най-големи приходи през 2015 г. на първо място е Юробанк България (Пощенска банка), а след нея са ЦКБ, Лукойл Нефтохим Бургас, УниКредит Булбанк, Аурубис България, НЕК, Алианц Банк България, Лукойл България, Банка ДСК и Сосиете Женерал Експресбанк. Спрямо предходната 2014 г. няма съществени промени, като през 2015 г. от топ 10 отпадат Булгаргаз и „Джи Пи презастраховане“, а в списъка влизат Алианц Банк и Сосиете Женерал Експресбанк. Данни за 2016 г. все още няма, защото не е минал срокът за подаване на годишните данъчни декларации. Какви данъци обаче са платили тези големи компании не е посочено в отговора на Горанов, защото това е данъчна тайна.

На пазара на горива в топ 10 на компаниите с най-големи приходи за 2015 г. от търговия на едро с течни, твърди и газообразни горива и продажби на дребно на автомобилни горива и смазочни материали влизат Лукойл България, Сакса, Литекс, Петрол, ОМВ България, ЕКО България, Шел България, Ромпетрол България, Бент Ойл и Овергаз Инк. Като през предходната 2014 г. компаниите в топ 10 са същите, но малко е променена позицията им, информира pik.bg. По отношение на ефективно внесения корпоративен данък от фирмите на пазара на горива вече има и данни за 2016 г. Като на първо място е ОМВ България, а следващите позиции в топ 10 са за Лукойл България, Шел България, Сакса, Бент Ойл, Лукойл Ейвиейшън България, Петрол, Литекс, Овергаз Инк. и ЕКО България.

 

 

 

 

 

 

 

financebg.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *