Шест държави от ЕС са срещу реформата в енергийния сектор

Група от 6 европейски държави изпрати протестно писмо до Европейската комисия, с което изразяват своето несъгласие с реформата в енергийния сектор на ЕС. Писмото е съставено от френския министър на икономиката Жан-Лиу Борльо и подкрепено от Австрия, Германия, Гърция,Люксембург и Словакия, съобщава EUobserver. Шестте страни протестират срещу идеята за разделяне на звената за производство и пренос на електричество в общността.

Предложението на Брюксел за разделянето на дейностите има за цел да повиши конкуренцията в сектора и така да се облагодетелстват крайните потребители на електрическа енергия. Според протестиращите обаче тази мярка може да има негативно въздействие в сектора, а не е сигурно, че разделянето на дейностите ще доведе до намаляването на цените за крайните потребители.

Писмото идва в критичен момент за ЕК, коментира още изданието. Очаква се през есента експертите от комисията да публикуват дългоочакваните предложение за либерализация на сектора. В същото време комисарят по въпросите на конкуренцията – Нели Крюз започна разследване на дейността на Electricite de France и германската E.ON. Двете компании са съгласували действията си на пазара и така правят трудно навлизането на нови конкуренти, са обвиненията на комисията.

Засега ЕК може да разчита на твърдата подкрепа на Великобритания и Швеция при прокарването на идеята за либерализацията на енергийния сектор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *