Шест компании получиха награда за отговорен бизнес

Нели Минчева

За четвърта поредна година Българският форум на бизнес лидерите (БФБЛ) раздаде награди на компании, развиващи дейност в България, заради това, че имат социално отговорен бизнес. От състезаващи се общо 47 компании отличени с първа награда бяха пет, като беше връчена и една допълнителна статуетка.

В категория “инвеститор на знанието” наградата попадна в ръцете на Хюлет Пакард за специализираните й програми за обучение на кадри в областта на информационните технологии, а като “инвеститор в околната среда” бе отличена Кока-Кола България заради инициатива за опазване на река Дунав чрез кампания сред общините от областите, през които минава реката. Кока-Кола автоматично преминава и в състезанието за европейските бизнес награди за околна среда, които се връчват от Европейската комисия, а следващите им носители ще са ясни през 2008 г. Освен тазгодишният български победител в екокатегорията, в европейския конкурс ще се включи и лауреатът от 2007 г.

Фармацевтичната група Astra Zeneca, която стъпи в България през 2000 г., получи приз за маркетинг, свързан с кауза, а именно – програма за осведоменост на обществото при борбата с рака на гърдата с цел повече случаи на ранно разпознаване на болестта.

Като инвеститор в човешкия капитал и условията на труд бе признат JobToger.bg заради проекта на фирмата за създаване и развитие на кариерни центрове в българските университети, както и популяризирането им сред студенти, академичната общност, бизнеса и държавната администрация.

Българското представителство на френската банка BNP Paribas пък взе наградата за “инвеститор в обществото” заради проекта си “Социална кухня”, финансиран чрез дарения от служителите на финансовата институция. Идеята за този проект е дошла от подобна инициатива в Париж, като нейният модел е прехвърлен в София – всеки зимен делничен ден се раздава топъл обяд на възрастни хора в неравностойно социално положение.

Специалната награда Engage, отличаваща компания, която успява да ентусиазира и да привлече всички свои служители в социално-отговорни дейности, получи Актавис България. Фирмата и нейните служители се грижат за градинка в центъра на столицата.

От Българския форум на бизнес лидерите обясниха, че целта на раздадените награди е да се популяризира бизнесът с най-сериозен принос към корпоративната социална отговорност у нас, като в конкурса могат да взимат участие и компании, които не са членове на организацията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *