Шест родни плажа не отговаряли на евростандарта

Шест плажа от общо 93 в България не отговарят на задължителните европейски норми за чистота на водите за къпане, стана известно от годишния доклад на Европейската комисия за чистотата на тези води в местата за къпане в Европейския съюз през 2008 г. Докладът бе представен от комисаря по околната среда Ставрос Димас, предаде БТА.

Неотговарящите на изискванията плажове в България са „Офицерският“ и „Южният“ във Варна, „Арапя“, НДК в Равда, в къмпинг „Златна рибка“ и Южният плаж на Черноморец, се посочва в доклада на Европейската комисия. Плажовете „Арапя“ и Южният в Черноморец са съответствали на тези изисквания през 2007 г.

През 2008 г. състоянието на два плажа, квалифицирани през 2007 г. като „нарушители“ в страната ни, се е подобрило и сега са поставени в категорията на спазващите задължителните норми в Европейския съюз.

В доклада на Европейската комисия по проблема се прави общият извод, че състоянието на водите за къпане по плажовете в Европейския съюз – край моретата и във вътрешността на страните, се подобрява и в мнозинството плажове задължителните изисквания към качеството на водите се спазват.

Доброто състояние на водите за къпане е важно за здравето на европейските граждани и за околната среда. Доволен съм да отбележа, че цялостното качество на тези води в Европейския съюз се подобрява, заяви комисар Ставрос Димас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *