Шефчович: Трябва да бъде изяснена търговската страна на „Турски поток“

Проектът за газопровода „Турски поток“ трябва да бъде обсъден на допълнителни консултации за изясняване на търговския му елемент. Това заяви снощи еврокомисарят по енергийния съюз Марош Шефчович, в интервю за сръбската телевизия РТС, цитиран от БТА.

Трябва още да разговаряме за „Турски поток“, тъй като и досега имаме информация за него само от пресконференции. Трябва да знаем как той ще повлияе цялостната енергийна сигурност в Европа, дали ще се спазва европейското законодателство, каза той.

Еврокомисарят отбеляза, че изграждането на този газопровод ще засегне и Украйна.

„Сегашният газопровод (през Украйна) трябва да бъде запазен. Там имаме газопроводи, които се използват от десетилетия, дори в периода на Студената война. Така че трябва да обсъдим „Турски поток“ в конструктивна атмосфера, за да разберем търговската страна на проекта и да видим как той е се впише в стратегията за енергиен съюз“, подчерта Шефчович.

„Бихме искали всяка европейска страна да има голяма енергийна сигурност, а това означава достъп до поне три различни източника на газ. По този начин се засилва конкуренцията, което влияе положително на цената, и енергийната безопасност се повишава, допълни еврокомисарят.

Европейската комисия работи с руските партньори много интензивно, особено по въпроса за тристранните преговори с Украйна и „зимния пакет“, отбеляза той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *