Шефът на Карловския парламент праща софийския боклук на Конституционния съд

Председателят на Карловския общински съвет адвокат Тошко Стоев насрочи специално заседание на местния парламент на 9 септември. То е посветено само на един проблем – проектопостановлението на Министерския съвет да изпрати в Карлово 60 хиляди тона софийски битови отпадъци. Свикването на старейшините само по този проблем е заради големия обществен интерес към него – граждани и неправителствени организации от цялата община, както и част от общинските съветници, под някаква форма изразяват недоволство и неодобрение на това намерение на правителството. Голяма част от тях вече са заявили своето желание да присъстват на това заседание на Общинския съвет и да вземат отношение по проблема. Сред тях са членовете на учредения през 2007 година срещу тогавашното депониране на 80 хиляди тона софийски отпадъци в Карлово Клуб за гражданско общество, неправителствената организация “Екогласност”, десетки граждани.

В същото време Тошко Стоев е изпратил писма на премиера Бойко Борисов и омбудсмана на републиката Гиньо Ганев, в които е посочил солидни юридически аргументи срещу конституционността и законността на Закона за изменение и допълнение на Закона за управление на отпадъците и проекта за постановление на Министерския съвет за доставяне на огромни количества битови отпадъци в Карлово, Цалапица и Ловеч. Аз смятам, че с този закон, с който се създаде нова норма министърът на околната среда и водите да разрешава използването на 10 на сто от свободния обем на регионалните депа, вече се изземва компетентност на органите за местно самоуправление. А разпореждането със 100% общинска собственост, какъвто е случаят с депото за отпадъци в Карлово, от друг орган, освен Общинския съвет, е нарушение на конституционното право и свободата на гражданите да участват в местното самоуправление чрез органите на местната власт.

Тъй като Законът за Конституционния съд изисква преди да бъде повдигнат спорът пред него, той да бъде поставен между две спорещи страни, аз уведомих за това и министър-председателя, допълни Тошко Стоев.

Председателят на Карловския общински съвет е поканил на сесията в четвъртък, 9 септември, министъра на околната среда и водите Нона Караджова и на кмета на София Йорданка Фандъкова. От МОСВ вече са отговори, че тъй като министърът е в отпуска, ще се постараят да осигурят човек от ведомството да дойде в Карлово на 9 септември.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *