Шефът на НАП заплаши подкупните данъчни с уволнения и затвор

Това заяви изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов по повод операция „Недосегаемите“, цитиран от пресцентъра на агенцията. По-рано днес беше съобщено, че компютрите на 26 служители са запечатани по подозрение за съпричастност към големи измами с ДДС, разкрити при спецакцията на МВР. По първоначални оценки щетите на държавния бюджет, нанесени в последните 2 години, надхвърлят 20 млн. лв.
„Използвам възможността да кажа на всеки корумпиран служител, че не само ще бъде уволнен, но ще му потърсим наказателна отговорност. Мястото на такива хора е в затвора. Ако се налага, ще освободя всички ръководители в контрола, които са допуснали нарушения или корупция. Започвам поредица от посещения във всички дирекции на НАП в страната, за да коментираме проблемите и възможните подобрения в контролната дейност”, закани се Стефанов, след като преди дни беше сменен директорът на НАП в столицата, а след това и целият екип, отговорен за контрола и противодействието на измамите, беше освободен от длъжгност. Началникът на данъчните уточни, че първите дирекции, които ще посети, са Сливен, Ямбол и Бургас. Той уточни, че ако бъдат събрани доказателства срещу заподозрените инспектори, данните ще бъдат веднага предадени на прокуратурата за търсене на наказателна отговорност.
От НАП уточниха още, че подготовката на операцията „Недосегаемите” е продължила близо 6 месеца. По-голямата част от данъчните злоупотреби, извършвани от групата, са били с ДДС. Организаторите на схемите са генерирали фиктивни доставки с висока стойност, за да „стопяват” дължимия данък върху добавената стойност на трети лица. Фактурирали са консултантски, маркетингови и рекламни услуги, които никога не са били извършвани, но техните контрагенти са намалявали дължимия ДДС по фиктивните доставки. Групата е изработвала и използвала документи с невярно съдържание и фактури.
„Акцията“ на Красимир Стефанов срещу подкупните служители на НАП започна, след като финансовият министър Симеон Дянков обяви, че не е доволен от резулнатите и му дава два месеца срок.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *