Шефът на „Райънеър“ смятал сериозно да въвежда такса за тоалетна в самолетите

Шефът авиокомпания „Райънеър“ Майкъл O’Лиъри заяви, че е сериозен в намеренията си да въведе такса за ползване на тоалетна в самолетите.
O’Лиъри, чиято базирана в Дъблин компания е пионер в практиките по допълнително таксуване на авиоуслуги, миналата седмица изрази мнение, че следващата му цел може да е въвеждане на автомат за монети за полазване на тоалетните, предаде АП.
Нито експерти в бранша, нито пасажери са в състояние да решат дали O’Лиъри – безмилостен авиооператор, но със забавно-бомбастичен стил – се шегува със собствената си репутация.
Преди ден той заяви на пресконференция в Дъблин, че дните на безплатната тоалетна наистина са преброени.
„Най-вероятно това ще се случи. Просто не можем да го направим в момента, защото нямаме механизъм, чрез който да ви таксуваме“, каза той.
O’Лиъри поясни, че се е обърнал към инженери в американската самолетостроителна компания „Боинг“, която е доставчик на целия авиопарк на „Райнеър“, да проектират тоалетни с врати, които се отварят само при поставяне на валидна кредитна карта в отключващ механизъм. Първоначалната му идея за монтиране на механизъм с монети, нямало да свърши работа, отчасти защото авиокомпанията му оперира в зони, в които се използва както евро, така и британски лири.
Освен това „Боинг“ казали, че не могат да предоставят механизъм на вратите на тоалетните с монети.
O’Лиъри повтори любима своя мисъл – той вярва в положителния ефект от въпросните такси, защото „ще редуцират ужасно много ненужните посещения до тоалетните“ по време на полетите.
По този повод в. „Уолстрийт джърнал“ се пита дали O’Лиъри не схваща какъв страничен ефект ще има тази мярка – пътниците ще се отказват от закупуване на напитки по време на полетите, за да не се налага да ползват тоалетните. Американският вестник се съмнява, че O’Лиъри наистина ще предприеме подобен ход, а освен това, се казва в коментара, е трудно си представим, че органите по защита на потребителите в ЕС ще допуснат това.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *