Шеф на парното пере ? 1,64 млн. в Австрия

Арестуваха бившия директор на „Топлофикация“-София Валентин Димитров, оня с перлената вана

Бившият шеф на топлото в София се озова на още по-топло. Смененият началник на „Топлофикация“ Валентин Димитров, който се прочу с перлена вана под кабинета си, е изпрал милиони евро в чужбина. Той беше арестуван за 72 часа по обвинения за пране на пари и укриване на данъци. Новината гръмна, след като главният прокурор Борис Велчев съобщи вчера, че преди десетина дни е образувано дело по проверката на „Топлофикация“ и обвиняем по него

е именно Валентин Димитров.

Оказа се, че той е превел 1,64 млн. евро в австрийска банка. Парите са придобити чрез престъпления, съобщи шефът на отдела за борба с корупцията и мафията към ВКП Бойко Найденов. Димитров е вземал 1000 лв. заплата месечно и ако сметнем, няколко живота няма да са му достатъчни, за да се депозира такава сметка, допълни Найденов. Сигналите са получени от нашето и от австрийското финансово разузнаване, обясни той.

Димитров е извършвал финансовите операции в продължение на 8 г. Срещу него има и дело за присвояване в особено големи размери, но там още няма повдигнато обвинение. В петък прокуратурата ще поиска постоянна мярка „задържане под стража“ за Димитров. Докато съдът реши дали да уважи искането на обвинителите, той ще спи в следствения арест.

Напрежението около столичното парно ескалира от няколко месеца. В средата на май кметът на София Бойко Борисов прати инспектори в дружеството. И още след първата минута на проверката лъсна голата истина. А именно, че с пари на парното Димитров си е обзавел модерен рехабилитационен център с перлена вана с дюзи, солариум, луксозна душ кабина, кушетка за масажи, дори на щат е била назначена и професионална масажистка.

Проверка на „Стандарт“ установи, че в СПА центъра на парното още има ароматни свещи и благовонни масла. Часове преди ревизорите на Борисов да нахлуят в дружеството Димитров наредил да се свали коженият масажен стол за 9,5 хил. лв. от кабинета му в стаята за разтривки. Таен вход в гардероба пък свързва въпросния кабинет на Димитров със стаичка за отдих с луксозна баня и легло за почивки. До помещението си той предвидил да се качва със специален асансьор, до който достъпът е със специални чип карти и код.

Както „Стандарт“ първи писа, проверката откри, че Димитров е прахосал 25 бона за дъвки, близалки и сладкиши. За сметка на парното шефът купувал синьо сирене, шампанско „Дом Периньон“, марково дамско питие, дори пълнозърнест хляб и паста за зъби. За да поддържа спортния си дух, Димитров се уредил и с джет и моторна лодка за морската станция на фирмата в Приморско. Шефското самочувствие е подхранвано и от наетия за над 1000 лв. на месец луксозен джип „Лексус“, въпреки че фирмата има десетки автомобили. Над 12 млн. лв. са злоупотребите в парното. Те са натрупани, като е заобикалян законът за обществените поръчки. Сключвани са множество дребни сделки и с кухи фактури са източвани пари от парното.

„Джетовете и лодките не са моя прищявка, а има решение на борда на директорите. Не може да са дадени за дъвки 25 хил. лв., след като общо с картите за почивка са изхарчени 10-12 хил. лв.“, обясни Димитров.

Таня Красимирова

Ивайло Вълков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *