Шилер: Инвеститорите не са били толкова притеснени от 2000 г. насам

Опасенията на инвеститорите, че фондовият пазар е надценен, достигнаха най-високите си нива от пика на дот-ком балона през 2000 г. А това може да доведе до мечи пазар. За това предупреждава носителят на Нобелова награда за икономика Робърт Шилер, цитиран от MarketWatch.

„Това ми изглежда малко като нов балон в основата си, след като от 2009 г. цените на акциите се утроиха само за шест години, а същевременно хората губят доверие в оценките на пазара“, коментира професорът от Йейлския университет пред Financial Times.

„Когато видим корекция и ръст на индекса VIX, то въпросът е – кога ще се обърнат нещата в краткосрочен план“, допълва той.

Шилер казва, че тези инвеститорски страхове се появяват в неговите индекси за инвеститорско доверие, които са базирани на негови проучвания относно настроенията на инвеститорите. Тези индекси сочат, че опасенията са на най-високото си ниво от 2000 г.

Икономистът изрази опасения относно стойностите на индекса на доверието още през пролетта, когато отбеляза, че през последната година то пада.

Скорошните повишения на т.нар. „индекс на страха“ – CBOE Volatility Index, или VIX, и пазарната волатилност също сигнализират, че хората са обзети от „тревожни мисли“.

„Това ме кара да мисля, че мнозина преоценяват експозициите си на фондовия пазар. И можем да видим последиците след шока от корекцията“, казва той, като допълва, че това може и да не се случи веднага.

Освен това той обърна внимание на широко обсъжданата мярка на стойността – съотношението на циклично коригираната цена-печалба (Cyclically Аdjusted Рrice-to-Еarnings ratio – CAPE). Това е съотношението на индекса S&P 500 към плъзгащите се средни печалби за период от 10 години. Шилер и други икономисти казват, че съотношението CAPE показва, че акциите са надценени. Но това е така от години, докато растат цените на акциите.

Критиците казват, че измерителят не е надежден, тъй като е бил изкривен от спада на печалбите след фалита на Lehman Brothers през 2008 г. Според Шилер този спад е резултат от дълбока рецесия и че обикновено компаниите могат да решат да отпишат свои активи по-рано по време на рецесия, което дава време на печалбите да се възстановят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *