Шиндзо Абе бе преизбран за министър-председател на Япония

Министър-председателят и лидер на управляващата Либерално-демократическа партия на Япония Шиндзо Абе бе категорично преизбран за ръководител на правителството, съобщава ТАСС.

За кандидатурата му гласуваха 328 депутати в долната камара на парламента. Далеч на второ място остана представителят на опозиционната Демократическа партия Кацуя Окада, който получи едва 73 гласа.

Изборът на министър-председателя бе проведен в съответствие с конституцията след проведените в Япония на 14 декември предсрочни общи избори за долната камара. Вотът донесе на Либерално-демократическата партия и нейния коалиционен партньор „Нова Комейто“ 326 места в 475-членния парламент.

Премиерът Абе ще обяви състава на правителството при тържественото встъпване в длъжност след одобрението на императора. Очаква се списъкът с министрите да бъде без изменение спрямо досегашния кабинет, с изключение на министърът на отбраната Акинори Ит, който сам пожела да се оттегли.

60-годишният Абе стана премиер през декември 2012 г., след като спечели предишните избори. Със засилването на позициите в парламента, той вече има възможност да бъде начело на правителството най-малко до 2018 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *