Шойбле: ЕК няма право да казва колко да харчим

Шойбле – немският министър на финансите –  заяви в петък, че Европейската комисия, която призова Германия да харчи повече през 2017 година, няма право да взима решения относно фискалните възможности за маневриране на членовете на Европейския съюз.

Ние сме обвързани с европейското право, като това се отнася и за Европейската комисия. Пактът за стабилност казва, че бюджетите се преразглеждат от държавите – членки. Вместо това, Комисията преразглежда фискалните възможности в еврозоната, а тя няма мандат за това, подчерта Волфганг Шойбле на събитие в Берлин, организирано от вестник „Зюддойче Цайтунг“.

Повод за неговата критика е призив ня Европейската комисия от сряда към 19-те членки на еврозоната, от които Германия е най-голямата икономика, да разхлабят цялостната бюджетна политика през следващата година и да повишат държавните разходи, за да подпомогнат допълнително икономическия растеж.

Шойбле също така подчерта, че е необходимо страните – членки да се придържат към Пакта за стабилност и растеж на Европа, за да защитят единната европейска валута. Той добави, че бюджетът на Германия напълно отговаря на европейските правила и отбеляза, че еврозоната има бюджетни проблеми, именно защото не изпълнява тези правила. Проблемът е, че някои страни – членки не правят това, което трябва да направят, за да провеждат структурни реформи, заяви Шойбле. Според него е необходима предпазливост относно прекалено големите дългове и ликвидност в световен план.

Евентуална реформа на европейските институции ще отнеме прекалено дълго, а европейските договори не могат да се променят бързо, е мнението, подчертано неведнъж и при други случаи, на германският финансов министър. Необходими са спешни действия, добави той и подчерта, че „обичайните за Брюксел срокове са прекалено дълги“.
Шойбле уточни, че не призовава за отслабването на Европейската комисия, а за повече прагматизъм и по-бързи действия. Той заяви, че евентуална реформа на европейските институции ще отнеме прекалено дълго, а европейските договори не могат да се променят бързо, заяви германският финансов министър. Необходими са спешни действия, добави той и подчерта, че „обичайните за Брюксел срокове са прекалено дълги“.
Шойбле уточни, че не призовава за отслабването на Европейската комисия, а за повече прагматизъм и по-бързи действия. Той заяви, че принципно подкрепя засилването на интеграцията в ЕС, но че предвид засилващата се демагогия и евроскептицизъм, сега не е моментът за това.
В същото време в отговор на въпрос дали Брюксел трябва да върне някои правомощия на страните-членки Шойбле заяви, че належащите проблеми трябва да се решават бързо.
„Няма време за сложни промени на договорите, които трябва да получат единодушно одобрение“, подчерта той.  но че предвид засилващата се демагогия и евроскептицизъм, сега не е моментът за това.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *