Шойбле: Мерките на ЕЦБ се отразяват негативно на пазара на имоти в Германия

Курсът на приспособителната (акомодационната) парична политика, зададен от Европейската централна банка (ЕЦБ), има негативно влияние върху пазара на жилища в Германия, тъй като движението на цените в сектора е в неблагоприятна посока. На това мнение е германският финансов министър Волфганг Шойбле, цитиран от WBPOnline.

„В резултат на ниските лихвени проценти и ниската инфлация в Германия са налице сигнали, особено в сектора на недвижимите имоти, за движения на цените, които са опасни“, сподели Шойбле пред репортери в Берлин по време на съвместна пресконференция с неговия американски колега Джак Лю.

„Трябва да се отнесем към проблема, който е резултат от много ниските лихвени проценти и ниската инфлация, доста сериозно“, каза още той. „В дългосрочен план количеството ликвидност е твърде голямо, а нивото на лихвите – твърде ниско“.

Финансовият министър на най-голямата европейска икономика неведнъж е заявявал, че е против това лихвените проценти да остават на исторически ниски нива за дълго време.

В Германия стъпките, които предприема ЕЦБ, се наблюдават зорко, тъй като цените на имотите в някои градове в последно време започнаха да се повишават. Въпреки това преди ден Комитетът за финансова стабилност посочи, че е проследил движенията на цените на пазара на имоти в страната, но не е открил доказателства за наличието на балон.

Въпреки това друго изследване, направено от Централната банка на Германия, разкрива, че цените на имотите в големите немски градове били надценени средно с впечатляващите 25%.

Германците се превърнаха в яростни купувачи на имоти и търговски площи, защото алтернативните инвестиции като тези в облигации и банкови депозити носят малка или никаква доходност, докато ипотеките са сравнително евтини.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *