Шойбле: Нужен ни е нов План Маршал за решаване на бежанската криза

Решаването на бежанската криза ще коства милиарди, които трябва да бъдат инвестирани в съседните на Сирия региони, коментира германският финансов министър Волфганг Шойбле по време на панел, посветен на бъдещето на Европа, на Икономическия форум в Давос.

Той е категоричен, че се нуждаем от нов План Маршал за засегнатите от бежанската вълна региони.

Шойбле изрази и своята подкрепа за страните, които поемат най-сериозния натиск от потока – Италия и Гърция, пише АР. Тук германският министър среща рядка подкрепа от страна на гръцкия премиер Алексис Ципрас, коментира от своя страна германското издание Handelsblatt.

„Ако искаме европейска солидарност, трябва да постигнем споразумение за споделяне на общите ни граници“, каза гръцкият министър-председател в изказването си в същия панел. Ципрас коментира, че е нужна подкрепа не само за първите държави по пътя на бежанците, но и за приемащите държави като Германия.

Между шест и осем седмици е срокът, който има Европа за справяне с проблема, смята пък холандският премиер Марк Рюте, чиято държава е ротационен председател на ЕС до средата на годината. Рюте отбеляза още, че никой не говори за край на Шенгенското споразумение.

Според него от ключово значение за справяне с кризата са споразумението с Турция, изграждането на т.нар. „горещи точки“ в Гърция и Италия, където да се регистрират бежанци и да им се снемат пръстови отпечатъци, и плановете за разселване на имигрантите.

Френският премиер Мануел Валс посочи и тероризма като част от заплахите за бъдещето на Европа.

По отношение на икономическите рискове за Стария континент различията между Шойбле и Ципрас си остават, допълва още Handelsblatt. Гръцкият премиер коментира и Международния валутен фонд (МВФ) в третата спасителна програма за Гърция. Според него ЕС може и сама да се справи с кризата, но Атина ще приеме доводите на европейските партньори за ролята на Фонда, допълва още Ройтерс.

Шойбле пък беше категоричен, че МВФ е част от споразумението още от самото му подписване и искането за промяна би било като „влизането със запалена свещ в стая, пълна с динамит“.

„Не съм на мнение, че трябва да стоим вечно в мрака. Най-доброто решение е да премахнем динамита от стаята преди да запалим свеща“, отговори му гръцкият премиер.

По отношение на пенсионната реформа Ципрас коментира пред участниците в Икономическия форум, че едва ли намаляването на пенсиите в страната ще даде резултат след 12-те орязвания на пенсиите от 2010 г. насам. Без да коментира конкретно пенсионната реформа, Шойбле препоръча на Атина да се придържа към споразумението, което е постигнала с останалите европейски държави, допълва още Ройтерс.

„Не е времето да говорим за Brexit (излизането на Великобритания от ЕС – бел. ред.) или за Grexit (излизането на Гърция от еврозоната – бел. ред.). Нужна ни е обединена Европа“, коментира в заключение Алексис Ципрас, допълва Handelsblatt.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *