Шойбле: проблемът на ЕС не са правилата, а прилагането им

Напускането на Европейския съюз от страна на Великобритания е „невъобразимо“. Това обяви германският финансов министър Волфганг Шойбле преди Financial Times, цитиран от news.bg.

Според него Берлин ще направи всички, за да може Великобритания да остане в Съюза.
Шойбле подчерта пред авторитетното издание, че ЕС без Великобритания би било „абсолютно неприемливо“

Коментарът на финансовия министър на Германия идва след разговор между британския премиер Дейвид Камерън и номинирания за шеф на Европейската комисия от Европейския съвет Жан-Клод Юнкер, които си обещаха да работят заедно.
Шойбле е на мнение, че членството на Великобритания в ЕС е важно за Германия, тъй като Лондон и Берлин споделят единен подход за реформиране на пазара.
Ясно е, че ние поддържаме широк консенсус по много икономически и регулаторни въпроси, подчерта финансовият министър на най-голямата икономика в Европа.

„Исторически, политически, демократично, културно, Великобритания е неразделна част от Европа“, каза той и добави, че Лондон е един от най-важните финансови центрове в света.

Запитан дали ЕС е пострадал от дебата за Юнкер, Шойбле отговори: „Демокрацията винаги включва полемика и европейската интеграция е развитие, което се разглежда малко различно от различните страни членки…Но аз съм уверен по отношение на бъдещето на ЕС“.

Шойбле коментира и икономическата ситуация в Европа.

Проблемът в Европа не се корени в правилата, а в прилагането им, каза той и повтори ангажимента на Германия да укрепи еврозоната чрез институционални реформи „колкото се може по-скоро“. Но Шойбле призна, че радикални промени ще изискват ревизия на договор, което пък би било много трудно за много държави.

Утре Германия приема председателството на Г-7.

По думите му основната тема по време на председателството на Германия е свързана с това „как можем да постигнем устойчив растеж.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *