Шок и ужас в „Булгартабак“

Три часа Икономическа полиция е проверявала документи, за да търси финансови нередности, обясниха участници в акцията. Според тях проверяващите нарочно били с маски през цялото време. „Има виновни“, каза на излизане от сградата на „Патриарх Евтимий“ прокурорът Роман Василев.

Холдингът е подложен на няколко проверки през последните месеци. Пълна инспекция направиха държавните ревизори. Книжата преровиха и инспектори към икономическото министерство, под чиято шапка е „Булгартабак“. Разследването на прокуратурата върви от няколко дни, досега само се разменяха документи, казаха за „Стандарт“ запознати.

Преди няколко дни зам.-министърът на финансите Георги Кадиев заяви, че „Булгартабак“ има договори за реклама в държава, за която не изнася цигари. За това имало две обяснения. Първото е, че е правена реклама, видяло се е, че няма пазар и сме се отказали от износ.

Второто обяснение е, че става дума за източване на дружеството чрез реклама и това е престъпление, бе коментарът на Кадиев. Той заяви, че случаят трябва да се провери от икономическото министерство, което е принципал.

Директорът на холдинга Лачев пък бе замесен преди седмици в скандала между енергийния министър Румен Овчаров и шефа на националното следствие Ангел Александров. Лачев обяви, че Александров му е искал 150 хил. лв. месечно за себе си.

Заместничката на Овчаров – Корнелия Нинова, която е шеф на борда на „Булгартабак“, пък бе отстранена от поста си.

Тя обвини Александров, че я е изнудвал да му даде документи, уличаващи Лачев.

Според червени депутати опитът за приватизация на „Булгартабак“ е в основата на скандала Александров – Овчаров.

Невена МИРЧЕВА

Надя ПАНКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *