”Шок и ужас” за Гърция срещу 30 милиарда евро

„Часът на истината“ за извънредните мерки пристига заедно с Оли Рен в Атина, задава се „шок и ужас“, пишат гръцките вестници днес.
В. „Врадини“ съобщава, че европейският комисар по икономическите и валутни въпроси Оли Рен, който днес идва в Атина, носи в куфарите си както доклада на европейските инспектори, проверявали бюджета миналата седмица, така и план за отпускане на заем в размер на 30 млрд. евро от държавни и частни финансово-кредитни институции на Франция и Германия.

Планът обаче ще бъде задействан, след като Оли Рен се убеди в исканите от Брюксел и приети от кабинета извънредни мерки за икономии, насочени към намаляване на бюджетния дефицит, (чрез увеличаване на ДДС, нарастване на акцизите върху горивата, напитките и цигарите, облагане с данък на луксозните стоки и други).

„ЕС иска шокови мерки срещу 30 млрд. евро, френско-германски план за предоставяне на заем, като в замяна се настоява за свирепи икономии“, посочва вестникът.

„Брюксел натиска всички пенсии да влязат във фризера“, Оли Рен идва с рецепта за социален шок“, посочва в заглавие в. „Етнос“. Според изданието Брюксел настоявал най-вече за премахване на даваните досега 14 заплата и 14 пенсия. Едновременно с това от ЕС настоявали за замразяване не само на заплатите, но и на всички пенсии, което правителството сериозно обсъждало.

„В. „Елефтеротипия“ твърди, че помощта за Гърция ще бъде с привкуса на Международния валутен фонд (МВФ). „Гърция под опека, правителството ще трябва в следващите четири седмици да обяви окончателните си решения и да приеме, както по всичко личи, мерките, които не е изключено да се окажат детонатора на невиждани социални реакции“, коментира в. „Елефтерос типос“.

В. „Нафтемборики“ твърди, че преговорите за новия пакет от извънредни мерки ще са критични, тъй като от тях се очаква да бъдат оразяни от бюджета средства в размер на 4,5 до 5 млрд, в това число и средства за здравеопазването. Това ще е третият пакет от икономически мерки, които правителството ще трябва да реши, за да успокои пазарите и за да бъдат осигурени изгодни лихви за искания от Атина заем срещу изкупуване на гръцки държавни облигации и за да стане реалност спряганата европейска помощ за Гърция, изтъкват гръцките анализатори.

Британският „Телеграф“ цитиран от в. „Катимерини“ пише, че помощта за Гърция ще бъде в размер между 20 и 30 млрд. евро, половината от които ще бъдат покрити от Германия и Франция, а останалата част от инвеститори. По повод на този сценарий за помощта от 30 млрд. в. „Уолстрийт джърнъл“ отбелязва, че в следващите месеци Гърция ще трябва да погаси дълг в размер на 22 млрд. евро.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *