Шотландия преди референдума: Уроци от Чехословакия

Ако в навечерието на референдума за независимостта на Шотландия евентуалната раздяла е толкова сложна, то чехите и словаците направиха така, че тя да изгледа доста лесна преди 20 години. Според словашкия журналист Павол Мъдри процесът е протекъл много гладко. „Двете страни получиха каквото им принадлежеше чрез преговори преди независимостта“, казва той пред Би Би Си.

Активите и задълженията на Чехословакия бяха разделени в отношения 2 към 1 в полза на Чехия. Пропорцията отразява баланса на населението, територията, икономическата тежест. В Лондон например чехите поеха контрола над посолството, а словаците направиха своя дипломатическа мисия в резиденцията на посланика.

В бивша Чехословакия не се провежда допитване до населението. Много словаци смятат, че центърът на държавата е изместен към Прага, а чехите мислят, че субсидират Словакия. Нито в Чехия, нито в Словакия обаче има широка обществена подкрепа на независимостта. Раздялата беше договорена между премиерите Вацлав Клаус и Владимир Мечиар след изборите през 1992 г.

Раздялата на Чехословакия беше бърза, плавна и приятелска особено сравнена с кървавото разпадане на Югославия, но това не означава, че не е имало проблеми. Години наред през границата напред-назад се пренасят боеприпаси, а десетилетие беше необходимо за решаване на разногласията за словашкия златен резерв в чешките банки

Бившият чешки премиер Петър Питхарт казва пред Би Би Си, че е имало илюзия за хармония в първите години. Имало е и икономически проблеми, особено в Словакия, което често се споменава от противниците на независимостта в Шотландия.

През септември 2012 г. Джон Кридланд, директор на Конфедерацията на британската индустрия, заяви, че независимостта на Словакия е струвала 4% от БВП през следващата година.

„Словакия беше по-слаба част от Чехословакия“, казва Мечиар. Като посткомунистически държави и Чехия, и Словакия въведоха болезнени пазарни реформи. „Последиците от тези промени бяха по-тежки за Словакия“, смята бившият премиер.

През 2004 г. двете държави се присъединяват към Европейския съюз и до избухването на глобалната финансова криза словашката икономика расте толкова бързо, че става известна като централноевропейския тигър. След кризата безработицата в страната остава висока, но нямаше двойна рецесия и днес Словакия се възстановява.

„Добре сме и Чехия е добре и нашето приятелство е по-добро от всякога“, казва Мирослав Лайчак, настоящ външен министър на Словакия. Външният министър на Чехия Карел Шварценберг смята, че подобрените отношения със Словакия са едно от предимставата на независимостта. Недостатък според него е загубата на влияние в света.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *