Шотландци пускат непроследим интернет

Шотландската компания MaidSafe създаде мрежата SAFE, която е аналог на интернет, защитен от следене от страна на правителства и хакери. Тя е привлекателна за обикновените потребители, разработчиците на софтуер и големи компании, отбелязва електронното издание Tjournal. Идеята за новата мрежа се състои в това, че за нейната работа се използва инфраструктурата на интернет, но цялата информация се съхранява не на сървърите на Google, Facebook и други големи компании, а на компютрите на самите юзъри. Всеки потребител на SAFE предоставя неизползваните части на харддиска си за съхранение на шифровани данни. Изданието Insider отбелязва, че концепцията на новата мрежа е много подобна на първоначалния проект на интернет.

През май MaidSafe отвори достъпа до SAFE и до момента към нея са се присъединили над 500 разработчици. Генералният директор на компанията Дейвид Ъруин отбеляза, че желаещите да създадат свой сайт или приложение няма нужда да наемат сървъри: мрежата SAFE ги заменя с компютри на потребителите. По думите на му новата разработка има и още предимства. Така например странични лица не могат да получат достъп до данните, тъй като ключовете за разшифроването им ще се намират у самите потребители, а липсата на централен сървър означава невъзможност за организация на DdoS атаки.

Новата мрежа е организирана по подобие на механизма на криптовалутата Bitcoin. Когато някой публикува файл в SAFE, той се „разбива” на малки шифровани блокове данни, които се изпращат на различни случайни компютри по целия свят. Тъй като някои от тях може да бъдат изключени в нужния момент, системата поддържа едновременно четири копия на файла. Къде ще се изпратят данните, решава самата мрежа и дори създателите й не могат да знаят точното им местонахождение.

Освен това използването на децентрализираната структура SAFE предполага, че колкото повече потребители се включат в мрежата, толкова по-бързо ще се зареждат сайтовете. Следователно ще има по-бърз достъп до популярното съдържание, за разлика от интернет, където увеличаването на натоварването забавя отварянето на сайтовете и приложенията.

Ъруин подчертава, че SAFE не може да бъде подложена на цензура от страна на правителствата, тъй като не използва DNS: системата, която управлява адресите на сайтовете. Освен това тя е подходяща за провеждане на електронно гласуване на избори, при което е невъзможно да се фалшифицират резултатите.

За да съберат средства за разработката на SAFE, от MaidSafe пуснаха собствената криптовалута Safecoin. 10% от всички тях бяха продадени само за 5 часа, което позволи на компанията да набере около 6 милиона долара. Останалите 90% от криптовалутата ще бъдат достъпни при бета-тестването на мрежата, което е планирано за септември тази година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *