Шпионската афера отлюспи двама от шефовете на Дойче банк

Двама от управителите в най-голямата германска банка “Дойче банк“ подадоха оставка заради вътрешно разследване за шпионаж, предаде АФП, позовавайки се на финансов източник, съобщи БГНЕС.
Отговорникът за сигурността и ръководителят на отдела за инвестиционни отношения в банковата институция напуснаха компанията.
“Дойче банк“ отказа да коментира ситуацията, като съобщи, че изчаква резултатите от вътрешно разследване, стартирало през май от независима компания. Говорител на банката потвърди, че властите във Франкфурт, където се намира седалището на банката, проучват информация, предоставена от властите, ангажирани със защита на личните данни в Дармщат. Те са поискали допълнителна информация от “Дойче банк“ по два случая и са предали част от данните на съдебните власти. Според немско издание двата случая са свързани с шпионаж срещу член на борда на директорите на банката Херман-Йозеф Ламберти и акционера Михаел Бондорф. Обвинителите имат нужда от две или три седмици преди да решат дали да стартират формално разследване.
Според Уолстрийт Джърнал са били следени контактите Бондорф и фалиралия медиен магнат и основен кредитополучател на банката Лео Кирх. През 2002 г. Кирх заведе дело срещу Дойче банк заради изявлението на нейни ръководители, че финансовото му състояние е неспасяемо.
В началото на юли „Шпигел“ писа, че „Дойче банк“ използвала дори „жени като примамка“, за да установи „личните слабости на някои акционери“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *