Шумен пуска слънчев ТЕЦ

Градът може да произвежда 150 000 тона биогориво

Доц. Емил Минев показва как ще изглежда технологичният парк на Шумен

ФОТО ГЕОРГИ НИКОЛОВПървата у нас слънчева топлоелектрическа централа ще бъде изградена в Шумен. Тя ще е част от уникален технологичен парк, който ще се простира на площ от 2000 дка. Проектът бе представен на обществената дискусия, организирана от в. „Стандарт“ и общината. Слънчеви тецове вече работят във Франция, САЩ, Индия и Египет. Няма проблем да направим и у нас, заяви доц. Емил Минев, шеф на Борда на директорите на „Иновационно дружество“ АД. Всеки ден задлъжняваме към слънцето със 700 млн. евро. Толкова струва енергията, която получаваме от него по цени на „Топлофикация“. Все още обаче не я използваме пълноценно, обясни доцентът.

Другият мащабен проект, който ще се реализира на територията на бъдещия технологичен парк, е изграждането на заводи за биодизел и синтетичен бензин. Шумен може да предложи 350 000 тона суровини за това – битови отпадъци, фураж, слама, стебла от слънчоглед и царевица. При преработката им ще се произведат 150 000 тона петролни продукти, което е близо една трета от потреблението на страната.

Всички тези нови технологии се разработват у нас от 30 години, но дълго време са били засекретени, тъй като са се прилагали в руската военна промишленост.

Сега те могат да се използват като магическата пръчица на Хари Потър, която ще превърне Шумен в град на бъдещето, каза доц. Минев.

70 млн. евро трябва да бъдат вложени в началния етап на проекта за технологичен парк. Германско-швейцарски-британски фонд вече е готов да инвестира. До 10 дни чуждите предприемачи ще представят конкретната си оферта, съобщи кметът на Шумен Веселин Златев. Сега всичко звучи като красива приказка, но ако държавата ни подкрепи, може да стане реалност до 2008 г., твърди градоначалникът.

Изпълнителният директор на „Стандарт“ Славка Бозукова обеща вестникът да бъде медиен партньор на модерните проекти и да отразява всяка стъпка по осъществяването им.

В дискусията участваха шефът на „Топлофикация“-Шумен Иван Кунев, Христо Етрополски от Агенцията за инвестициите, директорът на РИОСВ Теофан Димитров, депутатът Метин Сюлейманов, представители на местната власт и бизнесмени.

Биляна Веселинова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *