Ш. Пинтер: Румъния е по-близо от България до присъединяване към Шенген

Унгарският министър на вътрешните работи Шандор Пинтер разграничи България и Румъния, като заяви, че Румъния е по-близо от България до изпълнение на условията за присъединяване към Шенгенското пространство за свободно движение на хора в Европейския съюз. Изказването му е важно, защото Унгария е ротационен председател на ЕС за първите шест месеца на годината.

След заседанието на експертите в Брюксел на 14 януари за подготовката на двете страни стана ясно, че изглежда Румъния е по-подготвена от България, каза Пинтер пред журналисти и добави, че ново заседание на експерти ще има в Брюксел на 28 януари.

С България все още имаме технически проблеми, продължи Пинтер. Той обаче изключи възможността за отделно присъединяване на двете страни към Шенгенското пространство. Във връзка с възраженията на Франция и Германия срещу присъединяването на двете страни към Шенген заради корупция и проблеми в съдебната система Шандор Пинтер каза, че трябва да се проучи дали е имало подобни обстоятелства в процеса на присъединяването на други страни към Шенген.
Борбата с организираната престъпност и подобряването на защитата на границите ще бъдат основните теми на неофициалната среща на министрите на вътрешните работи на страните от Европейския съюз, която ще се проведе днес в Будапеща. Според наблюдатели министрите ще обсъдят и спорния въпрос за приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство. Малко вероятно е обаче двете страни да станат част от зоната на свободно движение през март, както беше планирано първоначално.

Франция и Германия настояват за отсрочване на присъединяването им заради проблеми с корупцията и организираната престъпност. Унгария, която в момента е ротационен председател на ЕС, се застъпва за по-скорошното приемане на България и Румъния в Шенгенското пространство. Утре същите теми ще се обсъждат и на среща на министрите на правосъдието.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *