Щайнмайер: Не е необходима промяна в структурата на Тройката кредитори

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер подкрепи усилията на Гърция за реформи в икономиката, но заяви, че инспекторите от Тройката кредитори имат право да бъдат критични.

Коментарът на Щайнмайер се появи на фона на дебатите в Брюксел относно това колко ефективна е работата на Тройката, която притиска държавите да предприемат сериозни мерки за икономии.

Външният министър на Германия твърди, че не е необходима промяна в структурата и начина на работа на Тройката, за каквато настояват социалистите в рамките на Европейския парламент. Той уточни, че въпреки критиките, МВФ играе важна роля в състава на Тройката.

Гръцкият финансист номер едно Евангелос Ванизелос уточни, че страната му повече няма да е в тежест на германските данъкоплатци.

„Искам да уверя всеки един германски гражданин и всеки германски данъкоплатец, че ние не искаме да товарим германския бюджет. Ние сме наясно с отговорностите и задълженията си“, поясни той.

Гърция продължава да се бори с високата безработица, която достигна нов рекорд – 27,8%. Освен това правителството не успява да покрие фискалните си цели, както и да изпълнява структурните реформи, които Тройката препоръчва.

Вчера министърът на административната реформа и електронното правителство Кириакос Мицотакис заяви, честраната ще продължи значителните съкращения в обществената администрация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *