Щатските банки увеличават преднината пред европейските конкуренти

Американските банки се отдалечават все повече от своите европейски конкуренти в сферата на инвестиционното банкиране в глобален план, като се възползват от разместването на пластовете и опасенията относно капитала, за да завземат пазарен дял, пише Financial Times.

От началото на годината петте най-големи щатски банки са реализирали 33,5% от приходите от такси от инвестиционно банкиране в световен мащаб, показват данни на Dealogic. Това е повече от два пъти това, което са спечелили петте най-големи европейски банки. Техният дял е 17,2 на сто. Разликата е най-голямата от 2009 г., когато индустрията започна да се възстановява от финансовата криза.

Отстъплението на европейските банки от дейностите по инвестиционно банкиране, т.е. от даването на съвети на компании при процеси по сливания и придобивания или за увеличения на капитала, до известна степен е умишлено.

Например, UBS, Barclays и Deutsche Bank са склонни да имат по-малки инвестиционни банки, за да подобрят печалбата за акционерите.

Свиванетообаче може да подкопае способността на банките да поемат големи капиталови или облигационни сделки или да извършват други сложни сделки, което неминуемо води до по-ниски приходи от такси.

Американските трезори извличат ползи от стабилността си на върха. Въпреки че три от петте най-големи европейски банки уволниха своите главни изпълнителни директори през последните месеци, например, нито една от петте най-големи банки в САЩ не направи промяна, след като Майкъл Корбат замени Викрам Пандит начело на Citigroup преди близо повече от три години.

Другите четирима банкови ръководители – Джейми Даймън на JPMorgan, Лойд Бланкфейн на Goldman Sachs, Джеймс Горман на Morgan Stanley и Брайън Монихън на Bank of America – общо служат вече 28 години.

За сравнение – Credit Suisse замени Брейди Дуган с Тиджейн Тиам през юли, Deutsche Bank смени съизпълнителните директори с Джон Креън, а Barclays търси временен заместник на Антъни Дженкинс. От началото на 2015 г. и трите банки имат малък дял от общите приходи от такси от инвестиционно банкиране в света, отколкото имаха през 2013 г. и 2014 г.

Изпълнителният директор на HSBC е един и същ от 2011 г. насам, но не успява да набере инерция, тъй като делът на банката е почти без промяна – 1,9 на сто. UBS, която може би направи най-големите промени спрямо която и да е инвестиционна банка ва света, видя как делът й намалява от 4,5% през 2009 г. до 2,5%.

Извън „големите пет“ в САЩ най-големите ръстове са за Wells Fargo, RBC Capital Markets и Jefferies.

Делът на Goldman Sachs се покачи от 6,6% през 2014 г. до 7,8% в момента. Това е най-голямото покачване сред банките в топ 15. Трезорът почти настига JPMorgan, чийто дял е 8 на сто.

През 2014 г. общите приходи от такси от инвестиционно банкиране в глобален план възлизат на 82 млрд. долара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *