Щатските борси маркираха най-дългата печеливша серия за 2015 г.

Борсите отвъд Океана приключиха трета поредна сесия с повишения в очакване на заседанието на Европейската централна банка (ЕЦБ) утре. Прогнозите са, че Марио Драги ще обяви програма за изкупуване на държавни ценни книжа на стойност от 1,1 трилиона евро – по 50 млрд. евро на месец.

Тридневният ръст на пазарите всъщност е най-дългата им печеливша серия от началото на 2015 година, изчислява CNBC.

Допълнително влияние върху стойността на основните индекси оказа и новината за повече от очакваното започнати строежи на нови жилищни сгради в САЩ през декември, което е ясен сигнал за стабилизирането на строителния сектор в страната.

Започнатите нови строежи на жилища са нараснали с 4,4% спрямо ноември до 1,09 млн. жилищни единици на годишна база с отчитане на сезонните корекции. Значителна част от тези жилища са еднофамилни къщи, показва статистиката на търговското министерство в САЩ.

На фона на тези новини търговията на фондовите пазари беше нервна и по време на сесията стойността на Dow Jones се срина с почти 120 пункта, но след това успя да навакса и в крайна сметка денят завърши с увеличение от 39 пункта до стойност от 17 554,28 пункта. Това представлява ръст в рамките на 0,22%.

По-значително повишение записа S&P 500 – с 0,47% до ниво 2 032,12 пункта. Технологичният Nasdaq също затваря на положителна територия, като маркира ръст от 0,27 на сто до стойност от 4 667,42 пункта.

Търговците на водещите фондови пазари в САЩ обърнаха внимание и на някои корпоративни новини.

Акциите на UnitedHealth Group поскъпнаха с малко над 3,2% до цена от 109,02 долара за брой, след като компанията съобщи за по-добра от очакваното печалба за четвъртото тримесечие на миналата година.

Разочароващ финансов отчет обаче потопи цената на акциите на IBM. Търговията с книжата се извършваше при цена от 152,36 долара за брой, което представлява понижение от около 3 на сто.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *