Щатските лихви свалиха цената на златото

Златото се търгува на най-ниски нива след март, след като председателя на Федералния резерв Джанет Йелен повтори, че увеличение на лихвите в САЩ е повече от вероятно тази година, което подкрепи долара за сметка на жълтия метал.

Йелен заяви, че Фед е на път да повиши лихвите тази година при очакваното стабилно подобрение на пазара на труда и малката вероятност бурите в чужбина да извадят от релсите американската икономика. Тези коментари съвпадат с последните от последното заседание на банката, а следващото е на 28 и 29 юли. Днес Йелен ще говори пред Сената и се очаква да повтори вчерашните изказвания.

Спот цената днес на златото е 1147 долара при дъно вчера на 1143.43 долара за тройунция, най-ниска стойност след 17 март.

Потенциалното повишение на лихвите в САЩ се обсъжда на финансовите пазари от началото на 2013 и златото спадна доста като следствие. Това води до извода, че голяма част от понижението е базирано на повишение на лихвите и когато то се появи реакцията би трябвало да бъде слаба или краткотрайна. Това пък дава аргументи да се очаква, че златото ще задържи нивата от 1100 долара, въпреки че в краткосрочен план са налице негови разпродажби.

Вчера се появиха нови доказателства, че растежа на американската икономика се подобрява като индустриалното производство е отчело покачване през миналия месец, а фабричната активност в Ню Йорк ръст през този месец.

Вносът на злато в потребител №2 в света, Индия, е спаднал с 37% през юни спрямо нивата от преди една година до стойности от 1.96 милиарда долара. Това съобщи в сряда министерството на търговията в страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *