Щатският долар възвръща позиции

Щатският долар възвърна част от загубените си позиции през седмицата, като поскъпна с 0.49% спрямо кошницата от валути.

Зелените пари записаха ръст въпреки увеличението в молбите за помощи за безработица с 22 000 молби до 259 000 при средни прогнози от страна на анализаторите от 246 000. Все пак молбите за помощи за безработица остават близко до 43-годишното си дъно от 233 000. В същото време заявките за помощи остават под нивото от 300 000 за 99-а поредна седмица, което е показателно за ниската безработица в страната. За повишението на долара спомогна обаче ръстът на бизнес активността в сектора на услугите до 55.1 пункта от 53.9 пункта, което бе най-сериозното нарастване на PMI индекса от повече от 1 година. Силният долар вреди на износа, но вътрешното потребление в САЩ остава високо.

Президентът Доналд Тръм обяви, че ще наложи такса от 20% върху вноса от Мексико, благодарение на което ще набере средства за изграждането на стена между двете държави. Това накара президентът на Мексико Енрике Пеня Нието да отмени посещението си във Вашингтон, което трябваше да се състои следващата седмица. Това накара мексиканското песо да поскъпне спрямо щатския долар, като днес двойката продължава да покачва до 21.3729 песо за 1 долар.

Изглежда пазарните участници няма да получат най-доброто от двата свята – поскъпващи злато и индекси, както миналата година, когато в периода юни-септември и златото, и индексите се търгуваха близо до годишните си върхове. Риск апетитът на инвеститорите е прекалено голям и на фона на рекордните ръстове при индексите, ценният метал поевтиня през изминалия ден с 1.02% до 1 188.23 долара за тройунция. Петролът от своя страна достигна 3-седмичен връх след повишения оптимизъм, че ОПЕК и другите производители, които се включиха в споразумението от Виена, ще спазят договорените съкращения на добива. Министърът на енергетиката на Кувейт заяви, че ребалансирането на пазара ще се случи още тази година. Все пак ОПЕК ще срещне трудности да постигне целите си заради ръста в петролните кладенци в САЩ и повишението в добива на Либия и Нигерия. Лекият суров петрол сорт WTI поскъпна с 1.09% до 53.72 долара за барел.

Европейските индекси не се представиха добре през изминалия ден и приключиха на червена територия. Лондонският UK100 записа пореден ден на понижение и приключи сесията на ниво от 7 159.00 пункта, информира investor.bg. Щатският индекс Dow Jones успя да се задържи над ключовото ниво от 20 000 пункта през вчерашния ден и приключи деня с повишение от 0.2% до 20 088.47 пункта, като най-голям ръст записаха акциите на Ford и Caterpillar.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

NZD/USD

След дългоочакваното повишение на лихвения процент за САЩ, щатският долар отстъпи пред останалите основни валути. Корекцията бе очаквана от нас. Вследствие на поевтиняването при USD двойката се покачи и възстанови загубите си. Днес се очакват данни за БВП на САЩ, по-добри от очакваните стойности ще подпомогнат низходящото движение. При по-добри или равни на очакваните стойности за БВП е по-добре да не търгуваме NZDUSDD. Очакванията ни са двойката да тества зоната на подкрепа около 0.72113, а след обявяването на макроикономическите данни да видим или корекция, или удължаване на низходящия импулс до възходящата трендлиния.

 

EUR/CAD

През последните 4 дни еврото се обезцени спрямо канадския долар, който от своя страна поскъпна спрямо кошницата от валути. Към момента цената тества отново подкрепата при 1.4000. Възможно е през следващата седмица да видим покачване. При благоприятна техническа формация ще търсим покупки. Ще следим отблизо двойката, тъй като има потенциал за покачване.

 

GBP/AUD

Вече трети месец цената осцилира около зоната на подкрепа при 1.69227. Кръглата цена от 1.6000 оказва солидна подкрепа и към момента вероятността да видим графиката под нея е много малка. Скорошното, рязко покачване на лирата спрямо кошницата от валути издава моментното изтощение на продавачите. Въпреки всичко не бива да забравяме, че опасността Брекзит е налице. Във всеки един момент делата около излизането от еврозоната на Великобритания могат да отключат нова паника.

След като видим корекция на поскъпването от началото на миналата седмица, ще търсим покупки, но към момента това са само нагласи.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *