Щатът Илинойс предложи облекчена програма за покупка на първо жилище

Американският щат Илинойс въведе нова, по-изгодна програма за покупка на първо жилище с намерението да раздвижи пазара на недвижими имоти. Идеята е на губернатора Пат Куйн, а от новата възможност смятат да се възползват и много българи.
Програмата „Welcome Home Loan Illinois“ предвижда по-ниски лихви при закупуване на първи дом. Първата вноска е $7 500 с лихва от 3,87 %, при положение, че средните лихвени нива на пазара в момента са около 5 на сто.

Срокът на ипотеката е фиксиран на 30 години. Условието е кредитът да е за покупка на първо жилище, или кандидат-купувачът да не е притежавал свой дом през последните три години.

До момента към новата програма интерес проявяват около 50 000 души, като част от тях са наши сънародници.
От известно време си търся къща и чух за тази програма, ще се посъветвам с кредитен консултант, за да разбера дали наистина лихвите са толкова изгодни, казва пред в. BG VOICE българинът Христо Камбуров. От седем години той живее под наем в Съединените щати, но е изчислил, че със същите пари, които плаща на месец, може да си купи свой дом и да го изплати за 30 г.
През последните години нивата на наемите на жилища в Чикаго, Бостън, Ню Йорк и Лос Анджелис са се увеличили чувствително. На месец цените на някои жилища само за шест години са скочили около два пъти. Така ако през 2008 г. наемът на апартамент в тези градове излизаше около $500-$600 на месец, сега вноската е не по-ниска от 1 200 долара.
Българката Елена Драганова разказва, че преди няколко години е живяла в наета къща срещу 1300 долара месечно. В нея имало пет спални, три бани, трапезария, хол и кухня, разказва тя пред BG VOICE. Сега Елена плаща 1500 долара за апартамент, който е доста по-малък.
През 2013 г. средните наеми в САШ са били $1 083 на месец, а само 5 години по-рано нивата са били около $920. Експерти прогнозират, че тенденцията към нарастване ще продължи и тази година.
Затова губернаторът на Илинойс предлага като решение облекчени условия при покупка на първо жилище. Подробности за програмата има на сайта www.welcomehomeillinois.gov.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *