Ще бъдат възстановени десет природни парка у нас

Това е станало ясно по време на второто заседание на Направляващия комитет по дейността, информират от пресцентъра на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ).  Проектът е част от европейската програма „LIFE +“. Продължителността му е четири години и шест месеца, така че трябва да приключи през юни 2014 г. Общата му стойност възлиза на 1 236 834 евро.
ИАГ е координиращ бенефициент, а партньори са Световният фонд за дивата природа, Семеконтролната станция – София, Тополово стопанство – Пазарджик, както и дирекциите на десет природни парка. Това са „Българка“, „Витоша“, „Врачански Балкан“, „Златни пясъци“, „Персина“, „Рилски манастир“, „Русенски Лом“, „Сините камъни“, „Странджа“ и „Шуменското плато“.
Пилотният проект демонстрира добрите практики за опазване и възстановяване на защитени зони в горите, коментират от Агенцията. Той обхваща площ от 21 хиляди хектара. Ще бъдат възстановени горски и крайречни местообитания. Предвидено е залесяване с фиданки и резници от ясен, дъб, бук, клек, тис, черна елша и др. Ще се създаде  маточник за местни тополови видове. Ще се възстановят 13 характерни растителни вида, като бяла и жълта водна лилия, рилска иглика и ревен.
Сушата през летните месеци на 2011 г. сериозно е засегнала възстановяването на растенията в блатата по река Дунав. Предвидени са съответните мерки за решаването на този проблем, включващи събирането на репродуктивен материал и използване на различни подходи за засаждане.  В края на седмицата предстои работна среща в град Сливен на партньорите по проекта. В рамките й ще бъдат обсъдени и набелязани предстоящите конкретни дейности по природен парк „Сините камъни“.

Финанси

 
 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *