Ще вдигат заплатите по два пъти годишно

Заплатите на българина ще растат два пъти годишно – през април или май, и през октомври или ноември. Това съобщи зам. социалният министър Горан Банков. В сряда започват преговори между министерството, синдикатите и работодателите за новата формула за вдигане на заплатите. Със сигурност парите ще растат с целия процент на инфлацията. „Склонни сме да коментираме каква част от производителността на труда ще се включи в увеличението. Министерството предлага тя да е 60-70%, но е склонно на отстъпки, особено при някои браншове, които имат затруднения. Между 180 и 210 лева ще бъде коридорът, в който стартират преговорите за минимална заплата за 2007 г. Очакваме все пак сумата да се фиксира на 200 лв.“, намекнаха от социалното министерство.

90 лв. става минималната пенсия от юли. С 5% се вдигат парите за възрастни, които сега са между 90 и 120 лева, а с 4% – тези между 120 и 150 лв. Непроменена остава социалната пенсия, която се дава на хора без стаж – 63 лева.

Увеличението ще струва общо 73 млн. лева до края на годината.

След вдигането на пенсиите се очаква значителна част от възрастните да отпаднат от системата за социално подпомагане, т.е. да останат без безплатни дърва и въглища за следващата година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *