Ще изпревари ли Индия Китай

Индия ще изпревари Китай по отношение на икономическия растеж

Прогнозите са индийската икономика да расте най-бързо сред страните от БРИКС и БВП на Индия в следващите четири години да надхвърли общия БВП на Русия, Бразилия и Индонезия. Въпреки , че в самата Индия все още има много структурни проблеми за решаване, твърдят международни експерти.

Индия ще расте с най-бързи темпове сред страните от БРИКС и за първи път от 16 години насам ще изпревари Китай по отношение на икономическия растеж през 2015 г. и 2016. Тези прогнози се съдържат в доклада на Международния валутен фонд (МВФ) World Economic Outlook. Ръстът на индийската икономика през текущата и следващата година ще бъде 7,5%, а Китай ще е вторият по големина икономика в свет и ще се забави по ръст на икономиката до 6,8% през 2015 г. и 6,3% през 2016.

Някои икономически анализатори очакват бързия икономически растеж на Индия да продължи и през следващото деситилетие. Според друг доклад на МВФ за Южна Азия, темпа на икономически растеж на Индия до 2017 г. ще достигне рекордните 8%. Като цяло, в Международния фонд прогнозира, че Индия през следващите 15 години ще се утвърди като най-мощната световна производителна сила.

До 2030 г., размерът на индийската икономика ще достигне $ 6600.0 милиарда, което ще изведе страната на трето място в списъка на най-големите икономики в света след САЩ и Китай.

През следващото десетилетие, Индия ще бъде пример за бърз икономически растеж. През март тази година, Кристин Лагард -МВФ определи Индия като „светъл лъч върху тъмния фон на световната икономика.“ Според нея от 2019 г. „Индийския БВП ще надмине БВП на големите развиващи се страни като Русия, Бразилия и Индонезиявзети взети заедно. Ясно е, че тежестта на Индия в групата на развиващите се страни ще нарастне значително. “

Кои са причините за този възход.От голяма полза за Индия са последните политически реформи в страната, насочени към либерализирането на пазара. Те доведоха значителен поток от инвестиции в индийската икономика. От полза за Индия са и ниските цени на петрола, които ще доведат до намаляне на процента на инфлацията и ще спопомогне за подобряване на благосъстоянието на населението, особено на най-бедните, се казва в доклада на МВФ. Положително влияние оказва и по- голямият от Китайския демографски ръст.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *