Ще имаме търговски регистър от 1 юли

Търсим 90 опитни юристи, казва Димитър Цветанов

Новата система за фирмена регистрация ще заработи от 1 юли 2007 г. вместо от 1 октомври 2006 г., както бе предвидено. Реформата предвижда изнасяне на тежката процедура за стартиране на нов бизнес от съда. Данните за действащите фирми ще бъдат събрани в електронна система, а регистрацията на новите ще става за ден, а не за месец, както е сега. За това какво е свършено дотук и какво предстои разговаряме с изпълнителния директор на Агенцията по вписванията Димитър Цветанов, който оглавява ведомството от декември 2005 г.

– Г-н Цветанов, защо се отложи стартът на електронния търговски регистър?

– Едната причина за това беше липсата на помещения на агенцията и закъснението в осигуряването на средствата за проекта. Това беше констатирано и от Министерския съвет. Друга причина е краткият срок за въвеждането му, заложен в първоначалния вариант на закона. Сега имаме пълната увереност, че ще стартираме в предвидения срок. Имаме конкретен план за действие. Отпуснати са и 1 млн. лв., необходими за разработването на информационната система. Вече сме обявили поръчка за осигуряването на техническите средства, а до края на месеца ще обявим процедурата за избор на разработчик на софтуера. До 2 месеца трябва да започне реалната работа. През март следващата година предстоят конкурсите за подбор на около 90 юристи и 115 деловодители.

– Как ще организирате работата си по места?

– Добре е регистрите, които поддържа Агенцията по вписванията, да са на едно място. Но засега имотната регистрация остава в 112-те служби по вписване в страната, а търговската регистрация ще се води от 28-те областни структури на агенцията. Те ще приемат документи, а от останалите звена ще може да се правят справки.

– Докъде стигна подготовката на интегрираната система между кадастъра (картите на имотите) и имотния регистър (данните за собствеността)?

– В края на август бе избран изпълнител на интегрираната информационна система, която трябва да е готова за 18 месеца. Междувременно в София стартирахме проект за отдалечен достъп до регистрите. От 10 май 2006 г. нотариуси, собственици на имоти и други лица, свързани с пазара, могат да правят справка за тежести или промени в собствеността на имота по интернет. Когато заработи интегрираната система между кадастъра и електронния имотен регистър, проверките ще се правят по идентификационния номер на имота. София е най-натовареният и най-труден обект, затова тук тази система ще се използва, след като стабилизираме работата в останалите градове. Такива регистри по пилотни проекти вече работят в Балчик, Каварна, Добрич и Благоевград. До края на годината ще има възможност за електронни проверки и в Генерал Тошево, Казанлък и Асеновград.

Елена Маркова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *