Ще има ли приватизация на държавни дялове чрез борсата?

Към момента не се предвижда енергийни компании от Българския енергиен холдинг (БЕХ) да бъдат листвани на борсата. Това заяви днес пред журналисти заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Мая Христова. Тя е и председател на Съвета на директорите на БЕХ.
Предвижда се приватизация на „остатъчни дялове от енергийни компании, в които държавата има миноритарно участие, но това ще бъде в пакет от дружества“, каза Христова, цитирана от БТА. В началото на седмицата като такива бяха упоменати 33-процентовите държавни дялове в електроразпределителните дружества, за които се готви продажба чрез БФБ.
„Откакто са приватизирани, електроразпределителните дружества не са разпределяли дивидент към държавата и към себе си, а са реинвестирали печалбите си в бизнеса“, посочи Христова.
Нейното изказване влиза в противоречие с думите на икономическия министър Трайчо Трайков, който заяви в началото на тази седмица пред Investor.bg, че държавните дялове в електроразпределителни дружества може и да не се приватизират чрез борсата, а чрез пряка продажба.
Възможно е и информацията на Мая Христова да не е актуална, защото, действително, Трайков каза в края на февруари, че ще има листване на дяловете в ЕРП-тата, както и на електроенергийния системен оператор (ЕСО), като подготовката за предлагането на акциите вече била започнала.
В същото си изявление отпреди около месец министърът заяви, че се отлага листването на Булгартрансгаз, който е част от БЕХ, но и че отлагането се отнася единствено до това дружество от енергийния холдинг.
Според обявените планове на министерството през миналата есен листването на БЕХ – като една компания или поотделно – трябваше да се случи до средата на тази година.
От обясненията на финансовия министър Симеон Дянков пък става ясно, че при приватизация на дялове в дружества чрез борсата няма да се образува портфейл от тях, а всяко ще се листва поотделно, като е възможно листването да се извърши и на чуждестранна борса.
Преди дни Дянков каза, че на фондовата борса ще бъдат предложени миноритарни дялове на държавата в общо 55 дружества. Конкретно упоменати от него бяха: електроразпределителните дружества, завод „Арсенал“ и Свободна зона Пловдив. Очакванията са листването да се извърши до края на тази година.
„Не е изключено да се извършва и пряка приватизация на държавни дружества“, уточни Дянков.
Трябва да се има предвид, че липсата на активен капиталов пазар у нас води до намаляване на валутните резерви на БНБ, тъй като пенсионните фондове с техните над 3 млрд. лв. активи, както и застрахователите, договорните фондове и банките инвестират в чужбина и валутата у нас намалява.
Такова беше и посланието, което отправиха към правителството съвсем наскоро представители на борсата, пенсионните фондове, борсовите и бизнес асоциациите.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *