Ще консумираме ли олио от соя и рапица?

Олио с дъх на рапица или соя ще излезе скоро на пазара, прогнозира управителят на русенската фирма „Топаз“ Огнян Попов, съобщиха от ruseINFO.com

Заради нечувано скъпия слънчоглед някои производители ще си припомнят позабравени в последните години практики и ще допълват бутилките с рапично или соево масло.

Собствениците на утвърдените марки едва ли ще прибягнат до подобни мошеничества, но такива номера могат да се очакват от по – дребните играчи, смята Попов.

Цената на литър ще премине 3 лева заради скъпия слънчоглед, обясни управителят на „Топаз“. Първите сделки със семе от новата реколта са започнали съвсем наскоро с почти двойно по – високи оферти от очакваното.

Сериозен проблем има и с качеството на слънчогледовите пити, които са почти изпепелени. Маслеността е с 5 % по – ниска от стандартите, има и висок процент чужди примеси, което ще увеличи производствените разходи за получаване на добро масло.

Недостигът трудно ще се компенсира чрез внос тъй като положението в Румъния и другите съседни страни е съвсем същото. В момента литър олио на едро се продава между 2.20 и 2.50 лева. Според някои прогнози цените ще стигнат дори 3.50 лв. за бутилка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *