Ще наследи ли жена поста на Бан Ки-мун

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун изяви мнение, че той лично предпочита следващият лидер на Световната организация да бъде жена, като това би било за първи път от основаването й през 1945г.

Бан Ки-мун заяви, че след 8 мъже „е време“ една жена да поеме кормилото.

Той обаче напомни, че решението е в ръцете на Съвета за сигурност, който трябва да препоръча на Общото събрание кандидат за одобрение. Към момента има 11 кандидати за поста – пет жени и шестима мъже.

Бан Ки-мун беше попитан за възможността жена да оглави ООН по време на визита в Калифорния миналата седмица. В компанията на конгресмена републиканец Ед Ройс, Бан Ки-мун подчерта, че жените съставляват половината от населението на Земята и трябва да им бъдат дадени равни възможности.

Съветът за сигурност проведе две неофициални гласувания, в които участваха 12 кандидати и във всяко от тях жени заеха третите места.

Бившият португалски премиер и бивш върховен комисар за бежанците Антониу Гутериш беше фаворит и при двете гласувания.

В първото Ирина Бокова от България се класира трета, а при второто – на пето. При второто гласуване аржентинския външен министър Сузана Малкора, бивш шеф на кабинета на Бан Ки-мун, се класира на третото място. Бившият хърватски външен министър Весна Пусич, останала последна, се оттегли от надпреварата.

Останалите три жени-кандидатки са бившия премиер на Нова Зеландия Хелън Кларк, Кристиана Фигерес от Коста Рика и бившия молдовски външен министър Наталия Герман.

Няма краен срок за номинирането на кандидати. В надпреварата може да влязат имената на още две жени – германския канцлер Ангела Меркел и Кристалина Георгиева, комисар по бюджета в Европейската комисия и бивша топ служителка на Световната банка.

Публикацията подготви: Габриела ЧЕРНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *