Ще организират най-голямото IPO на света

С организирането на първичното публично предлагане на акциите(IPO) на държавната петролна корпорация Saudi Aramco ще бъдат ангажирани JPMorgan Chase, HSBC Holdings и Morgan Stanley, пише The Wall Street Journal, позовавайки се на осведомени източници.

IPO на компанията се очаква да бъде най-голямото в историята. По-рано Saudi Aramco е привлякла като консултант американската инвестиционна банка Moelis & Co.

Според анализатори преобладаването на банки от Уолстрийт сред консултантите и организаторите увеличава вероятността, че IPO-то ще се проведе точно на Нюйоркската фондова борса (NYSE). Според експертите и правителството на Саудитска Арабия, капитализацията на Saudi Aramco след първичното публично предлагане ще бъде на стойност около 2 трлн. долара, което е почти три пъти превишава цената на Apple, най-скъпата компания в момента в света. Фирмата произвежда 10% от целия петрол в света и е отговорна за всички петролни полета на Саудитска Арабия.

Както вече беше съобщено, в първичното публично предлагане на борсата ще се продават около 5% от акциите на компанията. Очаква се, че то ще се проведе през 2018 г., но е възможно правителството да го отложи до 2019 г. поради трудностите, свързани с преструктурирането и подготовката на финансовите отчети преди сделката.

По-голямата част от приходите ще бъдат насочени към фонда благосъстоянието на Саудитска Арабия, а останалата част – към различни проекти за разнообразяване на икономиката на кралство. В същото време според данни на Bloomberg, в рамките на IPO компанията може да предложи акции с отстъпка на граждани на Саудитска Арабия.

Традиционно държавните компании на Саудитска Арабия предлагат дялове на местни инвеститори на символична цена – около 10 риала (2.67 долара), което е много по-ниска от действителната им стойност.

 

 

 

 

financebg.com

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *